A januári statisztikai adatokat most tették közzé Szerbiában, és azt mutatják, hogy az egy évvel korábbi szinthez mérten csökkent a külkereskedelmi forgalom. Az összeg 4,81 milliárd eurót tesz ki, ami 4,9 százalékkal marad el 2023 januárjához képest, dollárban kifejezve pedig 5,26 milliárd. 

20210930 Szeged - Kiskundorozsma 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéket

fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI20210930 Szeged - Kiskundorozsma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéketfotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Első számú importtermék Szerbiában a földgáz. 
Fotó: Kuklis István

Szerbia importja az év első hónapjában 2,675 milliárd eurót tett ki, míg a kivitel értéke 2,143 milliárdot. A külkereskedelmi deficit 532,7 millió eurót tesz ki, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 25,3 százalékos javulás. A behozatalt így a tavalyi 75,2 százalékoshoz képest most már 80,1 százalékban fedi az ország kivitele. 

Régiós felbontásban a Vajdaság a legnagyobb exportőr (34,3 százalék), a belgrádi körzet következik 23,5 százalékos részesedéssel. A behozatal estében a fővárosi régió van az első helyen (41,2 százalék), a Vajdaság követi 36,9 százalékos részesedéssel. Valójában a fővárosban van a székhelyük a legnagyobb, külkereskedelemmel foglalkozó cégeknek, ezért ilyen a statisztika.

A legnagyobb kereskedelmi forgalmat Szerbia azokkal az államokkal bonyolította, amelyekkel szabadkereskedelmi megállapodása van. Az EU tagországaival bonyolítja teljes külkereskedelme 61,7 százalékát, legalább is januárban így volt. 

Első számú kereskedelmi partner Németország, a második helyen Olaszország, a harmadikon Magyarország van a listán.

A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint Szerbia kivitele 0,3, importja 7,7 százalékos csökkenést mutatott januárban. Az év első hónapjában a legnagyobb értékben földgázt importált Szerbia, 181 millió dollárért. A második helyen a nyers kőolaj van 143 millióval, harmadik helyen pedig a gyógyszerek, 98 millió dollár értékben. 

Szerbia legnagyobb értékben gépjárművekhez, repülőkhöz és hajókhoz gyártott kábelkorbácsokat exportált (162 millió dollár), a második helyen a rézérc van (94 millió), a harmadikon az olvasztott tiszta réz (89 millió dollár). A negyedik helyen az elektromos energia áll, melyből 62 millió dollár értékben exportált Szerbia. Az áram ugyanakkor az importoldalon is szerepel, ott 61 millióval.