Szlovákiára jövőre a bruttó hazai össztermék (GDP) 1 százalékának megfelelő konszolidációs csomag vár, ami abszolút számokban kifejezve mintegy 1,4 milliárd euró – közölte hétfőn Robert Fico kormányfő, miután látogatást tett a pénzügyminisztériumban. 

Bratislava,Castle,At,Sunset,,Bratislava,,Slovakia
Fotó: Shutterstock

Az első lépések közé tartozik a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, illetve az édesített üdítőkre kivetendő új Az üdítők esetében a literenkénti adó mértéke várhatóan 15 cent lesz, az energiaitalok esetében pedig 30 cent. E két megoldás 2025-ben együttesen mintegy 100 millió euró többletforráshoz juttatja az államkasszát. 

Robert Fico kizárta, hogy az élelmiszerek áfáját emelnék, pedig az 1 százalékpontos emelés is mintegy 400 millió eurót eredményezne. A miniszterelnök javasolta az államapparátus, a központi szervezetek alkalmazottai számának érezhető lefaragását, ennek mértéke akár 30 százalék is lehet, de hozzátette, e témában még nem született politikai egyezség a kormánykoalíciós pártok között. 

A pénzügy tarsolyában mintegy 90 intézkedés szerepel, azonban további részleteket még nem bontottak ki. Denisa Saková gazdasági miniszter viszont a napokban meglebegtette, hogy a lakossági gáz- és villanyár állami dotációja jövőre már célirányos lesz. Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter közölte, a cél az, hogy 2027-re az államháztartás hiánya a GDP-hez viszonyított 3 százalék alá süllyedjen. 

A nemzeti bank (NBS) szerint idén a deficit elérheti a 6,1 százalékot.