A Robert Fico vezette, magát szociáldemokratának valló Smer (Irány) nyerte a szombati előre hozott parlamenti választást Szlovákiában. Ez azt jelenti, hogy Fico a Smerből korábban kivált Hlas és a szlovák nemzeti SNS párttal együtt immár negyedszer is kormányt alakíthat, mivel a 150 tagú parlamentben együttesen 79 mandátumhoz jutott. A választási részvétel magas, 68 százalékos volt, ennél utoljára 2002-ben járultak többen az urnákhoz.

FICO, Robert
Robert Fico az exit poll alapján még izgulhatott. Fotó: Martin Divisek


A választás maga gyakorlatilag eseménytelenül zajlott, olyan kis színessel tarkítva, mint Ódor Lajos ügyvezető kormányfő esete, aki közvetlenül a választóhelyiség előtt vette észre, hogy otthon hagyta a személyi igazolványát. Ezért sarkon fordult és hazament érte. Mivel az egyik vágbesztercei választóhelyiségben összeesett és meghalt egy választópolgár (emiatt 45 percig szünetelt a voksolás), ezért 22 óra helyett egészen 22 óra 45 percig nem tehették közzé az első exit poll eredményeket. 

A Markíza kereskedelmi televízió izgatottan várt exit pollja szerint a liberális és européer Progresszív Szlovákia (PS) nyeri a választást (23,5 százalék) a Smer előtt (21,9 százalék). Ehhez képest a valóság a következő: 

a Smer a legutolsó felmérések 18-20 százaléka helyett 23 százalékig lőtte ki magát, miközben a piac- és Nyugat-orientált Progesszív Szlovákia hiába jött fel az utolsó mérésekben egészen 19,5 százalékra, végül 17,9 százalékot kapott. 

A harmadik helyen a Smerből a 2020-as fiaskó után kivált Hlas ért célba 14,7 százalékkal. A Hlas nem is nagyon titkolja, hogy leginkább a volt anyapártjával, azaz a Fico vezette formációval tudja elképzelni az együttműködést. Az Igor Matovic korábbi kormányfő által vezetett OLaNO (Egyszerű Emberek és Barátaik) szó szerint beverekedte magát a parlamentbe, miután a kampány hajrájában a kormánypalota előtt összeverekedett a Smer volt belügyminiszterével. 

Addig pártját a bejutási küszöb alatt mérték, ám végül 9 százalékot szerzett. Ugyancsak bejutott még két ciklus kihagyását követően a kereszténydemokrata KDH 6,8 százalékkal, a liberális SaS (6,2 százalék) és három év kihagyás után ismételten beküzdötte magát a parlamentbe a Szlovák Nemzeti Párt (5,7 százalék). A nemzeti SNS nyíltan dörgölőzik a Smerhez, pártelnöke – talán meglepő módon – Orbán Viktor leplezetlen híve. 

A választás nagy meglepetése, hogy a szalonfasiszta Republika végül nem jutott be a törvényhozásba (0,25 százalékpont hiányzott), pedig még a nyár folyamán is a 4. helyen tanyázott. A legerősebb magyar párt, a Szövetség a szeptemberi felméréseknél jobban szerepelt, hiszen 4,4 százalékot ért el, ám ez sem volt elég az 5 százalékos küszöb átugrásához.

A tévéviták elemzői szerint Robert Fico a korábbinál jóval harciasabbá vált, ami nem csoda, hiszen az utóbbi három évben legalább 40 Smer-jelöltet ítéltek el jogerősen. A szociális húrok pengetése mellett az utóbbi időben erősen Nyugat-ellenes megnyilvánulásokat is tett és oroszpártiságát sem leplezte. Ezért Szlovákia az újabb Fico-kabinet kinevezését követően letérhet az eddigi EU-barát útról és Orbán Viktor partnerévé válhat az ostorozása terén.