Telekommunikáció

Az eddiginél nagyobb biztonságot hozhat az új iOS

Bő egy hét múlva mutatják be az iPhone-ok új operációs rendszerét; az Apple WWDC fejlesztői konferenciáján a Siri is fontos szerepet kaphat.

Hamarosan kiderül, hogyan újul meg az Apple-univerzum, az amerikai cég ugyanis június elején tartja szokásos éves fejlesztői konferenciáját, amelyen több operációs rendszerük legújabb verziójával is megismerkedhetnek a résztvevők. A június 4–8. közötti Worldwide Developer Conference-en (WWDC) mutatkozik be az új mobil operációs rendszer, az iOS 12, amely

az eddig kiszivárgott információk szerint biztonságosabb és jobb teljesítményű lesz.

A dizájnban néhány kisebb változásra lehet csak számítani, de valószínűleg még több támogatást kap a kiterjesztett valóság, és az egészségmegőrzés területén is várhatók meglepetések.

Az Apple számítógépek operációs rendszere is megújul, ezúttal a macOS 10.14-est mutatják be a fejlesztőknek. Az eddig megjelent hírek szerint az egyik újdonsága az lesz, hogy

lehetővé teszi az iOS 12 alkalmazásainak együttműködését a Mac számítógépekkel, bár néhány szakértő szerint ez csak 2019-től valósul meg.

Az Apple okosóraplatformjából ezúttal az 5-ös sorszámú lesz terítéken, ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy ebben debütálhatnak a közelmúltban felvásárolt Beddit fejlesztései, amelyek alvás közben figyelik a szervezet funk­cióit.

A Siri hangja és képességei is változhatnak idén
Fotó: AFP

Az új szoftverek fejlesztői béta változatai már a WWDC alatt is elérhetők lesznek, de a nyilvános béta tesztre további heteket kell várni, a végleges verziók pedig várhatóan szeptemberben lesznek elérhetők, amikor az Apple az új hardvereket mutatja be.

Bár a társaság fejlesztői konferenciája nem az eszközökről szól, azért ezen a fronton is lehetnek meglepetések. Tavaly például a WWDC-n ismerhettük meg a vállalat okoshangszóróját, a HomePodot.

Idén pedig több technológiai portál is arról számolt be, hogy az olcsó iPhone SE-nek jöhet egy új változata, és az sincs kizárva, hogy a már régen várt Mac Próról is megtudhatunk néhány részletet.

Az elmúlt évek tapasztalatai és az eddigi hírek alapján szinte biztosra vehető, hogy változások lesznek az Apple mesterséges intelligenciával támogatott digitális személyi asszisztensénél, a Sirinél is. A 2011-ben bemutatkozó megoldás idén új megjelenést és hangot kaphat, és ahogy minden évben ígérik, még okosabb lehet, mint korábban. Erre egyébként nagy szükség is lenne, mert az Apple ezen a fronton kissé lemaradt a legnagyobb riválisoktól, az Amazontól és a Google-tól. A Google a májusi I/O fejlesztői konferenciáján mutatta be, hogy mire képes a mesterséges intelligenciával támogatott Google Assistant, és a teljesítménye igencsak meggyőző.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

ios siri Apple
Kapcsolódó cikkek