Telekommunikáció

Fellélegezhetnek a PC-gyártók, régen várt növekedést mértek

Több mint hat éve nem bővült olyan mértékben a személyi számítógépek globális értékesítése, mint a második negyedévben, világszerte összesen 62,3 millió PC-t adtak el.

A második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt az eladott személyi számítógépek száma az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az IDC előzetes adataiból. Az elemzés szerint a friss számok megerősítik a megelőző három negyedév trendjét, ez az évekig tartó csökkenést követően már stagnálást, illetve visszafogott bővülést jelez. Az április–júniusi időszakban mért növekedés több mint hat éve a legnagyobb ütemű, utoljára 2012 első három hónapjában nyújtott hasonlóan jó teljesítményt a PC-piac, akkor 4,2 százalékos volt az előrelépés.

Fotó: AFP/aul J. Richards

Az IDC tanulmánya szerint a viszonylag gyors fejlődésben meghatározónak az üzleti felhasználók részéről mutatkozó növekvő kereslet, bár megjegyezték azt is, hogy közrejátszott: 2017 második negyedéve az alkatrészellátás problémái miatt igen gyengére sikerült. Az Egyesült Államokban az április–júniusi időszak volt sorban a második negyedév, amely bővülést hozott a hagyományos személyi számítógépek forgalmában.

Ami különösen figyelemreméltó, hogy nemcsak a notebookok, de még az asztali gépek esetében is növekedést mértek a kutatócég szakemberei.

Ez arra utal, hogy nagyon erős az üzleti szektor irányából érkező igény, ami részben a kedvező gazdasági környezetből, részben a Windows 10-re történő folyamatos átállásból adódik. Az IDC kutatói elemzésükben megjegyezték: pozitív hatása volt annak is, hogy a számítógépes játékok szerelmesei annak érdekében, hogy teljes mértékben kiélvezhessék a modern játékok nyújtotta élményeket, nagy teljesítményű eszközöket keresnek, és egyre többen választanak ismét asztali gépeket. Érdekes módon az asztali számítógépek az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térség jó eredményeiben is fontos szerepet játszottak, ahol főként a vállalkozások vásároltak ilyen készülékeket.

A friss adatok szerint a piac meghatározó cégei stabilan jó teljesítményt nyújtanak, az öt legnagyobb gyártó mindegyike növelte a személyi számítógépek értékesítését, igaz, az Apple-nél csak minimális volt a bővülés.

A piacvezető a második negyedévben is a HP volt, több mint 14,8 millió PC-t tudott eladni a társaság az április–júniusi időszakban.

Ez a piaci átlagot jócskán meghaladó, 7,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbi forgalomhoz képest.

A Lenovo továbbra is a második helyen szerepel az IDC listáján, ám közelített legnagyobb riválisához: a második negyedévben 11,3 százalékkal bővítette értékesítését az egy évvel korábbihoz képest, ennek köszönhetően csaknem 2 százalékponttal nőtt a piaci részesedése. A változás nem egy kiugróan eredményes marketingprogramnak tudható be, hanem annak, hogy a második negyedévtől a Fujitsu PC-s részlegének forgalma is a Lenovónál jelentkezik. Igaz, enélkül is bővült volna a társaság piaci részesedése, de mindössze 0,5 százalékponttal.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

számítógépeladás fujitsu Apple HP Lenovo PC
Kapcsolódó cikkek