Telekommunikáció

Gigafiaskó lehet a gigafúzióból

Többéves előkészület után, a végső stádiumnál akadályoznák meg amerikai szenátorok a T-Mobile és a Sprint egyesülését, megakasztva ezzel a huszonhatmilliárd dollárra becsült üzletet.

Már-már úgy tűnt, rövidesen bekövetkezhet az évek óta tartó előkészületek után az Egyesült Államok harmadik és negyedik legnagyobb mobilszolgáltatójának egyesülése. A T-Mobile és a Sprint házasságát azonban a legújabb hírek szerint ismét csak megakaszthatják. Miként arra az Equilor-elemzők felhívták a figyelmet, az amerikai szenátorok ellenzik a két vállalat összeolvadását, mert szerintük a Sprint többségi tulajdonosának, a SoftBanknak kapcsolatai vannak a Huaweijel. A kormánynak küldendő levéltervezet szerint a két, külföldi többségi tulajdonban lévő cég összeolvadása veszélyes lenne a nemzetbiztonságra.

Fotó: Shutterstock

A The Verge című szaklap szerint a kritikus szenátorok úgy vélik, a SoftBank kapcsolata a Huawei céggel azért kockázatos, mert birtokolni fogja az egyesülés után a közös cég 27 százalékát. Mint levelükben fogalmaztak,

a Sprint és a T-Mobile egyesülése növelné a harmadik fél külföldi szereplőkkel – köztük a Huaweijel – kapcsolatos távközlési kockázatokat, többek közt az 5G-infrastruktúra fejlesztésében az Egyesült Államok területén.

A Huaweit korábban nemzetbiztonságilag kockázatosnak találták Amerikában. Több kínai cég is megtapasztalta már az ellenséges környezetet, amely az amerikai piacra való belépésükkel szemben fennáll – legutóbb a China Mobile belépését ellenezte a kormány –, ám a fúzió megakadályozása új szintre emelné az amerikai óvatosságot.

A ZTE, amely egyfajta szimbóluma lett az amerikai–kínai szembenállásnak, a legfrissebb hírek szerint átmeneti mentességet kapott augusztusig a korábban meghozott intézkedések alól, hogy teljesíthesse a már megkötött szerződéseit, de az egymilliárd dolláros büntetését nem törölték el. A Xiaomi a rossz előjelek ellenére szeretne megpróbálkozni az amerikai piacra lépéssel, vezérigazgatójuk szerint akár már jövőre.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

fúzió T-Mobile Sprint
Kapcsolódó cikkek