Telekommunikáció

Központosítás jöhet a szoftverlicencek beszerzésében

Egy központi állami szervezeten keresztül szerezheti be a közigazgatásban használatos szoftverlicenceket az állam, ha átmegy az a törvényjavaslat, ami szeptemberben kerülhet a parlament elé a Magyar Nemzet szerint.

Az informatikai beszerzések rendszerén azért változtatnának, hogy a multinacionális szoftvergyártók ne élhessenek vissza piaci erőfölényükkel, és ne csatornázhassák kedvükre saját minősített partnereikhez az állami beszerzéseket, a lap cikke szerint. A kidolgozás alatt álló javaslat nemcsak a beszerzést központosítaná és egyszerűsítené, hanem a szoftvergyártók és disztribútorok, illetve a minősített partnerek között alkalmazható árrést is törvényben szabályozná – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: AFP

A javaslat szerint a központilag fixált árrést a kiskereskedelmi forgalomban kapható szoftvertermékekre is kiterjesztenék, ami az iparági szakértők szerint jelentős árcsökkenést eredményezhetne a kiskereskedelmi forgalomban elérhető termékek piacán is.

Ismeretes, a Microsoft Hungary elismerte, hogy legalább 2013 elejétől 2015-ig a leányvállalat egyik vezetője és más munkatársai megnövelték a haszonkulcsot a szoftverlicencek magyar kormányzati szerveknek való eladásakor.

Microsoft infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek