Telekommunikáció

A Mate 30 lesz a Huawei első Google nélküli zászlóshajója

A kínai techcég csütörtökön Münchenben mutatta be legutóbbi modelljét, a Mate 30-at. Ez az első készülék azóta, amióta májusban az Egyesült Államok piacán feketelistára került, ezzel elvágva minden hozzáférést a Google alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz – adta hírül a CNN.

Ehhez képest a Mate 30 a Google nyílt forráskódú Android rendszerével kerül a boltokba, csak éppen nincs hozzáférése a Google Play Áruházhoz, vagy az olyan alkalmazásokhoz, mint a YouTube videomegosztó, Gmail, de a Google Maps sem lesz többé elérhető a Google nélkül.

Fotó: AFP

Az okostelefonok és a vállalat más fogyasztási cikkek a Huawei tavalyi bevételének közel felét tették ki. De a népszerű alkalmazásokhoz való hozzáférés nélkül ezek a telefonok sokkal kevésbé lesznek vonzóak az ügyfelek számára világszerte. Pár hónapja a Huawei alapító vezérigazgatója, Ren Zhengfei szerint a társaság globális okostelefon-értékesítése 40 százalékkal esett vissza az Egyesült Államok tilalmának hatálybalépését követő hónapban.

Különösen Európában büszkélkedhetett a vállalat jó eredményekkel, ideértve a Mate és a P sorozatokat is. Az IHS Markit piackutató szerint 2018-ban 26,3 millió okostelefont szállítottak Nyugat-Európába, ami több mint 60 százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget.

És bár a Mate 30 segít a Huawei-nek versenyben maradni Kínában – ami még mindig a világ legnagyobb piaca az okostelefonok terén – a vállalat komoly gondokkal néz szembe Kínán kívül a Google Play Áruház nélkül

– mondta Thomas Husson, a Forrester vállalat elemzője, hozzátéve,

A Huawei különösen kiszolgáltatott helyzetben van az európai piacon.

A vállalat egyébként a múlt hónapban hozta ki saját fejlesztésű operációs rendszerét, a Harmony OS-t, de mint bejelentették, egyelőre oksotelefonokra nem, csak okostévékre és egyéb, csatlakoztatható eszközeikre tervezik.

Richard Yu, a Huawei csoport feje egy hó eleji nemzetközi techkiállításon állítólag azt mondta a médiának, hogy a vásárlóknak „meglehetősen egyszerű” lesz Google alkalmazásokat letölteni hozzátéve, hogy az Android nyílt forráskódú jellege „sok lehetőséget” enged meg. Kijelentését Yu nem fejtette ki bővebben. A Huawei sem volt hajlandó kommentálni.

Meglehetősen nehéz lesz meggyőzni arról vásárlókat, hogy prémium-kategóriás okostelefont vásároljanak Google szolgáltatás nélkül

– mondta Kiranjeet Kaur, az IDC mobil elemzője.

„Még akkor sem, ha egyéb lehetőségek állnak rendelkezésre beszerezni az alkalmazásokat. Azok ugyanis aligha lesznek olyan egyszerűen hozzáférhetők, mint korábban és mindig fennáll majd annak a veszélye, hogy az alkalmazás támogatása egyszer megszűnik.”

A Mate 30 széria esetében fejlettebb kamerarendszerre és gyorsabb hardverre számítanak. Augusztusban a Huawei bejelentette, hogy az új készüléket a vállalat már Kirin 990 chipset-tel látta el, amit az Apple iPhone 11-esében használt A13 Bionic processzorára válaszlépésként fejlesztett ki.

A Mate 30 képes lesz felvenni a versenyt a legutóbbi iPhone 11-esekkel, de (a Google szolgáltatásai nélkül) a termékélmény közel sem lesz azonos a fogyasztói igényekkel.

A The Verge Show birtokába jutott kiszivárgott képekről látszik, hogy a Mate 30 és a Mate 30 Pro hátoldalán négy Leica kamerát helyeztek el egy kör alakú metszetben, egyel többet, mint amennyi az iPhone 11 hátulján található. A vállalat nem kommentálta az esetet, de a Twitteren így utalt a készülék metszett dizájnjára:

„Teljes kört megyünk Münchenben.”

A kiszivárgott képeken továbbá egy speciális Mate 30 is szerepel a Porsche dizájnjával, bőrborítással.

Az árak még nem ismertek. Az előző Mate 20 és Mate 20 Pro 265 ezer forint (799 euró) és 349 ezer forint (1049 euró) áron kerültek a polcokra.

Android Huawei Google Google Play
Kapcsolódó cikkek