Telekommunikáció

Programozás, mint modern szobrászat

Manapság egyre vonzóbb a programozói állás a fiatalok körében: a cégek magas fizetésekkel csábítják a frissdiplomás informatikusokat, sokan a biztos elhelyezkedés reményében választják az informatikai képzéseket, és a koronavírus előtt is már bevett gyakorlatnak számító home office is vonzó a pályakezdőknek. De vajon tényleg erről szól-e a programozói lét? Erről kérdezte a VG.hu a CzirjakTech programozóiskola két tanárát, akik sok izgalmas részletbe is beavattak minket.

Czirják Zoltán és Iváncza Csaba két fiatal programozó nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint abba, hogy programozó iskolát indítsanak, és felkészítsék a jövő kihívásaira az informatikusokat. A húszas éveikben járó fiatal programozók Magyarország legjobb egyetemein végeztek, de úgy gondolták belevágnak valami másba, így pályájuk kicsit eltér a hétköznapi programozóétól, még akkor is, ha polgári állásuk is van a tanításon kívül.

A programozás, mint művészet

Zoltán és Csaba, az iskolai alapítói egyetértettek abban, hogy az informatika, azon belül is a programozás kicsit olyan, mint alkotás, csak míg Rodin bronzból készítette műveit, addig egy programozó kódokból állítja össze a művét, ami lehet akár egy olyan program is, amit nap mint nap használunk.

Azonban nem csak művészi érzék kell, hanem kitartás is – vallják a szakértők. Elmondásuk szerint ugyanis a világ gyorsan változik, de a technika világa még gyorsabban. A programot használók száma nő, a piaci igények nőnek, a kódnyelvek pedig változnak, ellenben akad példa régi motorosokra is: a COBOL egy olyan, magas szintű programozási nyelv, amit már 60-70 éve is használtak a biztosítók a programjaik megírásához, de évtizedek múltán sem kopott ki, mert nagyon szenzitív adatokat tárolnak olyan rendszerekben, amik COBOL-ban lettek írva.

Tanítani és tanulni

A CzirjákTech alapgondolata Zoltáné volt, a szakértő egy olyan iskolát álmodott meg, ahol frontend és backend képzéseken is részt vehetnek a tanulni vágyók. A frontendes fejlesztő az a szakember, aki a programok látható részét állítja elő – meséli ezt már Csaba, a backendes fejlesztő pedig a háttérfolyamatok megvalósításáért felel, többek között ilyenekre kell gondolni, mint műveletek fájlokkal, valamint az adatok tárolása és kezelése.

Fotó: Shutterstock

Sok programozóiskola azzal csábítgatja a fiatalokat, hogy rengeteg pénzük lehet, ha elvégzik a képzést, de ez egy hamis kép, hiszen nem elég csak a papír, hogy valaki sikeres legyen – folytatja a gondolatmenetet Iváncza Csaba, aki hozzáteszi: a lényeg az érdeklődés, az elhivatottság és a szorgalom. A két képesség pedig nem csak az egyetemistáké – vallja a fiatal oktató – így nem csak hallgatók vehetnek részt a képzésen, hanem bárki, aki meg akarja erősíteni a tudását.

Covid előtt, Covid után

A CzirjákTechnél online lehet részt venni a képzéseken, de ezt nem csak a vírus indokolja. Czirják Zoltán úgy véli: a mai világban számos olyan felület létezik, ami pótolja a tantermi oktatást, ráadásul az emberek így is nagyon elfoglaltak, valamint az utazási időt is szívesen megspórolja mindenki. A VG.hu rákérdezett arra is, hogy a járvány hogyan hathat az informatikusok és programozók életére. A két szakember elmondta, hogy

az elbocsátások, leépítések leginkább szektorális jellegűek,

tehát egy magasan képzett programozó is elveszítheti az állását, ha egy légitársaságnál dolgozik, de a tapasztalatok mutatják, hogy könnyebben el is helyezkedhet.

programozás CzirjákTech
Kapcsolódó cikkek