Idén várhatóan 1,35 milliárd okostelefont szállítanak le a gyártók, ez 5,3 százalékos bővülés lehet az egy évvel ezelőtti értékhez képest – derül ki az IDC legfrissebb előrejelzéséből. A kutatócég új elemzésében rámutatott arra is, hogy a vártnál gyengébb harmadik negyedéves eredmények, a továbbra is súlyos problémákat okozó alkatrészhiány és logisztikai nehézségek miatt a korábbihoz képest módosítani kellett a prognózist. Eredetileg az idei évre 7,4 százalékos növekedést vártak a társaságnál az okosmobilok forgalmában. A cég elemzése szerint

a gyártókat hátráltató ellátási problémák a jövő év közepéig valószínűleg megmaradnak, ezért a 2022-es növekedési előrejelzésüket 5,3 százalékról 3 százalékra csökkentették.

„Bár számítottunk visszaesésre a harmadik negyedévben, a piac majdnem kétszer akkora mértékben zsugorodott, mint ahogy a prognózisban szerepelt. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy az alkatrészhiány nagyobb mértékben jelentkezik a 4G-s összetevőknél, mint az 5G-s technológiáknál, ami értelemszerűen azoknak a gyártóknak okoz nagyobb problémát, amelyek portfóliójában a 4G-s készülékek vannak többségben. A helyzet pozitívuma, hogy ettől várhatóan még gyorsabb lesz az 5G-s váltás, és azzal számolunk, hogy jövő ilyenkor az eladott okostelefonok 60 százaléka az új generációs mobiltechnológiát támogatja majd. Ez egyben azzal is jár, hogy az eszközök átlagos eladási árának csökkenése valamivel lassabb lesz, mint arra számítani lehetett” – mondta Nabila Popal, az IDC Mobility and Consumer Device Trackers (mobilitási és fogyasztói eszközök nyomon követése) részlegének kutatási igagzatója.

Fotó: NurPhoto via AFP

A kutatócégnél most azzal számolnak, hogy az utolsó negyedév minden földrajzi régióban visszaesést hoz majd az okosmobilok forgalmában, igaz, ennek mértéke 10 százalék alatt lesz. Az ázsiai csendes-óceáni régióban (Kína és Japán kivételével) például 9,1 százalékos csökkenésre lehet számítani, de Kínában is 8,4 százalékkal zsugorodik majd a piac éves összevetésben. Azonban a teljes év – az igen erős első fél évnek köszönhetően – Kína kivételével valamennyi földrajzi régióban növekedést hoz majd.

Hasonló trendekről számolt be az IDC a személyi számítógépek (PC) és a táblagépek globális piacán is. A kutatócég friss számításai szerint 2021-ben összesen 344,7 millió PC-t szállíthatnak le a gyártók világszinten, ami 13,5 százalékos bővülés lenne az egy évvel korábbihoz képest.

Az év utolsó három hónapja ebben a szegmensben sem lesz túl jó, az előrejelzés szerint 2020 hasonló időszakához képest 3,4 százalékos visszaesés jöhet.

A táblagépek esetében a teljes évet vizsgálva 4,3 százalékos lehet a növekedés, viszont az október–decemberi periódusban viszonylag erős, 8,6 százalékos csökkenést vár a piackutató cég.

A tavalyi és az idei, 10 százalék fölötti bővülés után középtávon már lassul a személyi számítógépek piacának fejlődése. Az IDC azzal számol, hogy a 2025-ig terjedő időszakban évente átlagosan 3,3 százalékos lehet a forgalom növekedése, és elsősorban a notebookok iránti kereslet lesz majd nagy. A táblagépek esetében viszont már korántsem ilyen pozitív a középtávú előrejelzés, ezen a területen csökkenést várnak a következő években, mivel ennek az eszközkategóriának egyre nagyobb kihívást jelentenek mind a laptopok, mind az okosmobilok.