Telekommunikáció

AI Pin: egyelőre nem kell aggódniuk a telefongyártóknak

A mesterséges intelligencia még nem áll készen arra, hogy kéz nélkül telefonozzunk. A Humane AI Pin többet ígért, mint amit végül teljesíteni tudott, a kritikák többségét csalódás jellemzi.

Az okostelefonok utáni világot ígérte az AI Pin nevű eszközének megalkotásakor a Humane nevű startup, ám a képernyő nélküli okostelefonként leírt készülék egyelőre nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Technology At Mobile World Congress, AI Pin
Fotó: Getty Images / Így néz ki a Humane ruhára csiptethető eszköze, az AI Pin

Az AI Pin egy ruhára feltűzhető, hangvezérlésű eszköz, amely azonban az okostelefonok számos funkcióját képes végrehajtani, és mint a The Verge kritikája elismeri, valóban gyakori, hogy nem szabadok a kezeink, vagy nincs kedvünk előkotorni a telefonunkat és az, hogy erre nincs szükség, attól is megóvhat minket, hogy elkalandozzon a figyelmünk.

Az AI Pin még nincs kész

Az Egyesült Államokban piacra dobott, 699 dollárba (255 ezer forint) + havi 24 dolláros (8700 forint) előfizetési díjba kerülő, mesterséges intelligenciát használó eszközt azonban sem a The Verge kritikusa, sem mások nem ajánlják megvásárlásra, az eszköz ugyanis egyelőre nem áll készen arra, hogy beváltsa az ígéreteit. Sőt, a lap kritikája szerint jelenleg az eszköz mögött álló MI-modellről semmilyen téren nem tudja őszintén azt mondani, hogy az jó.

A Wired pedig több példát is felsorolt, ahol az MI-modellek jól ismert hiányossága, a túlságosan magabiztos, ám pontatlan állítások jelentkeztek, amelyeket a modellek fejlesztői hallucinációnak neveznek. A lap szerint a 

jelenlegi állapotában az eszköz nem több egyszerű bűvésztrükknél.

Bármennyire is futurisztikus, hogy az AI Pin képernyő helyett a kezünkre vetített képpel működik, az a szabadban nem látható a Washington Post írása szerint.

New Tech on Opening Day of MWC Barcelona 2024
Fotó: Getty Images / Látványos a vetített kép, de napsütésben és szabadban nem látható, hogy mit mutat az AI Pin

Nem csak a szoftverrel, a hardverrel is gondok vannak

Ráadásul több kritika is arról számolt be, hogy az eszköz gyorsan túlmelegszik, de voltak, akik a kütyü által készített képek minőségével sem voltak elégedettek. Az AI Pin akkumulátora pedig csak mindössze négy óráig bírja feltöltés nélkül.

Hiába előzte meg relatíve nagy hírverés a Humane termékének megjelenését, és hiába vár csodát szinte mindenki a mesterséges intelligenciától, az AI Pinről minden kritikus azt a véleményt fogalmazta meg, hogy egy még nem kiforrott, gyerekbetegségekkel küzdő termékről van szó, ami azonban még nem áll készen arra, hogy meghódítsa a piacot és leváltsa például az okostelefonokat.

Amennyiben azonban az MI-modellek tényleg képesek lesznek arra, amit a technológia hirdetői ígérnek, úgy 

pár szoftverfrissítés után életképes dolog válhat az AI Pinből is.

 

 

AI Pin kritika mesterséges intelligencia
Kapcsolódó cikkek