Elképesztő fölényben vannak az iPhone-ok, legalábbis a legnépszerűbb okostelefonok között. A Counterpoint Research elemzése szerint a múlt évben a tíz, legnagyobb mennyiségben értékesített okosmobil modell közül 7 volt iPhone.

Ez az eddigi legnagyobb fölény, amióta a kutatócég összeállítja a legnépszerűbb eszközök rangsorát.

A toplistára a Counterpoint beszámolója alapján még a Xiaomi két és a Samsung egy készüléke fért fel.

A tíz legnagyobb mennyiségben értékesített modell egyébként a teljes tavalyi forgalom 19 százalékát adta, ami a piaci koncentráció kismértékű növekedését jelzi, mivel 2020-ban még csak 16 százalékos volt a részesedésük. Az elemzés szerint több mint 4200 okosmobil modell közül lehetett választani tavaly. 
A múlt évben a legnépszerűbb telefon az iPhone 12 volt, az eladott készülékek 2,9 százalékát adta ez a típus. Jól érzékelteti az Apple eszközök fölényét, hogy az első 5 pozícióban csak az amerikai cég mobiljai találhatók, és még az ötödik iPhone 11 – amely egyébként 2019-es modell – is 2 százalékos piaci részesedést ért el.

Hasonló eredményt sikerült felmutatnia a Samsung Galaxy A12-nek, s ezzel a hatodik legnépszerűbb mobil lett tavaly, megelőzve az 1,9 százalékos részesedést elérő Xiaomi Redmi 9A-t. A Xiaomi egy másik eszközzel, a Redmi 9-essel is felkerült a tízes listára, igaz, az utolsó pozícióba, ez a telefon 1,1 százalékos piaci részesedést ért el.

Érdekesség, hogy az Apple tavaly bemutatott modelljei közül csak mindössze kettő, az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro Max tudott felkerülni a legnépszerűbb mobilok toplistájára, az előbbi készülék a 3., míg utóbbi a 9. pozícióba. A múlt évet egyértelműen a 2020-as eszközök uralták, az első helyen végzett iPhone 12 mellett még három Apple-telefon, illetve a Samsung és a Xiaomi készülékei is abban az évben kerültek piacra.