Telekommunikáció

Sufnituningolt kínai gyártmányú drónt lőttek le Ukrajna felett

Az eszkábált hadieszközök bevetésével az orosz fél szuperhatalom-státusza egyre jobban megkérdőjeleződik.

Lelőttek Ukrajna felett egy kínai drónt, amelyet főleg kereskedelmi célra használnak. A bloggerek Alibaba-drónként is emlegetik az eszközt, mivel akár 15 ezer dollárért is megvásárolható a kínai oldalakon, beleértve az Alibabát és a Taobaót. 

Fotó: Mugin UAV

A Mugin-5 nevű drónt AK-47-es automata fegyverekkel lőtték le a hét végén. Az eszközt eredetileg polgári célra fejlesztették ki, de némi átalakítást követően könnyen felfegyverezhető

számolt be a CNN.

A Mugin Limited megerősítette a CNN-nek, hogy ez az ő repülőgépük volt, és „mélyen szerencsétlennek” nevezte az esetet. Chris Lincoln-Jones, a brit hadsereg nyugalmazott tisztje és a drónok specialistája szerint a drón nem volt felszerelve kamerával, ami azt jelenti, hogy nem lehetett volna használni megfigyelésre, és lényegében egy „butabombához” hasonlítható. Hozzátette, hogy a drón még egy bizonyíték ahhoz az elmélethez, miszerint 

Oroszország nem az a katonai szuperhatalom, amilyennek a világ elképzelte.

„Ez egy nagyon durva, nem kifinomult, technológiailag nem túl fejlett műveleti módnak tűnik” – mondta, hozzátéve, hogy az eszköz katonai szempontból nagyon olcsónak számít.  „Oroszország és Ukrajna is használt kereskedelmi forgalomban kapható kínai eszközöket a konfliktus során” – mondta el egy a fegyverekkel és lőszerekkel kapcsolatos ügyekben jártas hírszerzési szakértő. 

A Mugin Limited korábban közzétett közleményében azt mondta, hogy elítélik termékeik háborúban való használatát, és hangsúlyozta, hogy a háború kezdetekor beszüntették a termékek értékesítését Oroszországban, illetve Ukrajnában is. 

A Világgazdaság is megírta, hogy az oroszok megtaláltak egy amerikai drónt lezuhanva a Fekete-tengernél. Moszkva szerint a pilóta nélküli repülőgéppel az Egyesült Államok olyan adatokat gyűjtött, amelyeket az ukránok felhasználhatnak a hadműveleteikhez. Az Egyesült Államok orosz nagykövete szerint ez Washington közvetlen beavatkozása a háborúba.
 

 

 

dróngyár orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek