Egy kis- vagy középvállalkozás indítása Európában nem olyan ijesztő, mint azt a legtöbben gondolják. Bár a kontinens egyes országaiban szigorúbb szabályok vannak érvényben, amelyek a leendő vállalkozók számára rengeteg fejtörést okozhatnak, mások sokkal nyitottabbak és befogadóbbak mind a hazai, mind a külföldi befektetők és üzletemberek számára – írta az Euronews.

vállalkozás
Hollandia és fővárosa, Amszterdam évtizedek óta kedvelt célpont a vállalkozásalapításra.
Fotó: ANP via AFP

A koronavírus-járvány és az hatásait követően az egy átfogó támogatási tervet léptetett életbe, amellyel a kkv-k alapítását, fenntartását és fejlesztését próbálta meg segíteni. Számos finanszírozási és támogatási programmal rendelkezik a kis- és középvállalkozások számára, mint például az egységes piaci program, az európai összekapcsolódási eszköz (CEF) és a Horizont Europe.

Ennek meg is lett az eredménye: 2023-ban az EU 234,4 millió kkv-nek adott otthont, amelyek közel 85 millió embert foglalkoztatnak – ezek alkotják a kontinens üzleti életének a gerincét.

Azonban nem mindegy, hogy hol alapít egy európai vállalkozó saját céget, hiszen a bürokrácia, az adórendszerek vagy az infrastruktúra hiánya csak néhány az akadályok közül, amelyekkel a folyamat során szembe kell nézni.

Európán belül ezek az országok állnak a lista élén:

Írország

Az Ír Köztársaság az egyik legnépszerűbb választás Európában a vállalkozásindításhoz, mivel egy magas jövedelmű, digitálisan igen fejlett gazdaságról van szó: a 1Office szerint az okostelefonok használata elérte a 90, a háztartások internet-hozzáférése pedig a 92 százalékot, ami termékeny táptalajt ad a technológiai és digitális termékekkel foglalkozó cégek számára. Ráadásul az Enterprise Ireland évente mintegy 200 startup vállalkozásba fektet be, így az ország nagyon erős, barátságos üzenetet küld a vállalkozóknak világszerte.

Írország az EU és az OECD tagja, ráadásul az euró és az angol nyelv használata szintén nagyon vonzó tényező az európai vállalkozók számára.

Ezt támogatja az egyszerűsített üzletkötési rendszer, a nagyobb uniós piachoz való hozzáférés, valamint a deviza- és fordítási díjak hiánya miatti költségmegtakarítás.

Az Egyesült Királyságból, Izlandról, Norvégiából, Svájcból és az EU-ból származó vállalkozóknak nincs szükségük engedélyre vagy vízumra ahhoz, hogy Írországban üzletet alapítsanak. Az ország a nem uniós polgárok számára is megkönnyíti a távoli cégalapítást és bejegyzést. Emellett a világ egyik legalacsonyabb, 12,5 százalékos társaságiadó-kulcsa van ott, és eddig mintegy 72 országgal kötött a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződést.

Daily Life In Dublin During COVID-19 Pandemic vállalkozás
Dublin a világ egyik legfontosabb technológiai és informatikai központja.
Fotó: NurPhoto via AFP

 

Bulgária

Bulgária Kelet-Európa egyik legkedveltebb, új üzleti központja, mivel a cégalapítás viszonylag kevés bürokráciával jár, és mindössze néhány hetet vesz igénybe. Az adminisztrációs költségek is nagyon alacsonyak Európa legtöbb országához képest, és a társasági is csak 10 százalék.

A külföldi cégek számára nincs jogi korlátozás a földvásárlásra az országban, és csak a bejegyzést követően kell működési költségeket fizetniük.

Az uniós vállalkozóknak olcsó, magasan képzett és többnyelvű munkaerő, valamint viszonylag alacsony megélhetési költségek állnak rendelkezésükre, miközben Bulgária uniós tagságának köszönhetően hozzáférhetnek az európai egységes piachoz. Bulgária délkelet-európai geopolitikai elhelyezkedése kényelmes hozzáférést biztosít más, már kialakult piacokhoz, például Görögországhoz és Törökországhoz, miközben Szerbiában és Észak-Macedóniában is lehetőségek nyílnak.

Bulgária emellett lehetővé teszi a távoli cégbejegyzést is. A korrupció azonban továbbra is probléma az országban, amit figyelembe kell venni, amikor azt fontolgatjuk, hogy milyen típusú vállalkozást alapítsunk, vagy az ország melyik részén telepedjünk le.

Hollandia

A Világgazdasági Fórum szerint Hollandia az Európai Unió ötödik legnagyobb gazdasága, bruttó hazai terméke mintegy 918,7 milliárd euró, ami az EU gazdaságának mintegy 5,96 százalékát teszi ki.

Az ország nagyon kedvező helyen fekszik Nyugat-Európában, és rendkívül kozmopolita és magasan képzett munkaerővel rendelkezik. A holland kormány számos vállalkozástámogatási programot és adókedvezményt biztosít az új vállalkozások számára.

Bár a társaságiadó-kulcs 25,8 százaléka valamivel magasabb, mint néhány más európai lehetőségnél, de számos vállalkozónak így is megéri ez az ár a földrajzi elhelyezkedésnek és a piaci elérésnek köszönhetően.

Az ösztönzők közé tartozik a vállalkozói kedvezmény, valamint a „30 százalékos szabályozás”: ez lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy a külföldi tehetségek bérének 30 százalékát adólevonás nélkül fizessék ki. A kormány továbbá támogatja a kutatást-fejlesztést, valamint az innovációt, többek között az ezzel foglalkozó vállalatok különféle költségeinek megtérítésével.

Hollandiát különösen kedvelik a fejlett technológiákkal, például a robotikával és mesterséges intelligenciával, valamint a kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozók.

London From Above vállalkozás
London még a Brexit után is Európa üzleti szíve maradt.
Fotó: NurPhoto via AFP

 

Svédország

A világszínvonalú infrastruktúrával és technológiával rendelkező Svédország 2020-ban a második helyen végzett a Network Readiness Indexben, amely azt méri, hogy egy ország mennyire felkészült digitálisan, és mennyire hajlandó a lakosság, a vállalkozások és a kormányzat teljes mértékben kihasználni a rendelkezésre álló technológiákat.

Így Svédország a világ high-tech vállalkozói számára egy kiváló startup- és üzleti központ, ahol nagyon magas az új technológiák korai alkalmazóinak száma.

A nevezetes svéd vállalatok közé tartozik többek között az Ericsson, az Astra Zeneca, az IKEA, a Volvo és a Sandvik, valamint a Klarna és a Spotify is.

Mivel Svédország a legnagyobb skandináv gazdaság, virágzó építőipari ágazattal is rendelkezik, amely kiváló elérést biztosít egész Észak-Európában, szilárd infrastruktúrával rendelkezik, a stabil kormány és az alacsony korrupciós szint pedig tovább növeli az ország varázsát.

Egyesült Királyság

A British Business Bank adatai szerint az Egyesült Királyságban évente mintegy 360 ezer új vállalkozás jön létre – ez nem véletlen, hiszen a cégalapítás is viszonylag gyors, egyszerű és olcsó: a postai úton benyújtott kérelmeket nyolc-tíz napon belül, az online kérelmeket pedig 24 órán belül feldolgozzák.

Európa egyik legváltozatosabb gazdaságával és munkaerő-állományával az Egyesült Királyság olyan intézkedéseket is hozott, amelyek támogatják a vállalkozásokat az első néhány évben, amikor a jövedelmezőség még alacsony. Emellett adókedvezményeket biztosít a cégek életének végén az eszközök eladásából származó bevételek tekintetében.

Az Egyesült Királyság erős adó- és jogrendszerrel rendelkezik, hatékony eljárásokkal és 25 százalékos társaságiadó-kulccsal minden korlátolt felelősségű társaság számára.

Mivel a felnőttek egyharmada rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettséggel, a munkaerő magasan képzett és alkalmazkodóképes. A vállalkozók számára ráadásul számos crowdfunding, kockázatitőke- és angyalbefektetési lehetőség is rendelkezésre áll, valamint a különböző kormányhivatalokon keresztül kormányzati támogatások, finanszírozás és tanácsadás is elérhető.

Újabb mankót kaptak a beruházásaikhoz a magyar vállalkozások

Lényegesen csökken a kezességi díj a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél, egyes termékek esetében pedig teljesen elengedik ezt a költséget. Cél, hogy a vállalkozások olcsóbban juthassanak forráshoz. A kedvezményről a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton döntött.