Ismét bíróságra megy az amerikai Apple, és lehetséges, hogy utólag 13 milliárd eurónyi adót kell fizetnie Írországnak, miután az legfelsőbb bíróságának tanácsadója bejelentette: jogi hibák miatt meg kell semmisíteni az iPhone-gyártójának kedvező, első fokon hozott ítéletet – olvasható a törvényszék közleményében.

Apple Store in Tokyo, Japan
Az Apple 2020-ban már győzött a rekordösszegű adóperben, eljárási hiba miatt azonban újraindulhat a procedúra. Fotó: AFP

Giovanni Pitruzzella, az Európai Unió Bíróságának (EUB) főtanácsnoka csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az Apple egy korábbi, első fokon már megnyert ügyében, ugyanis szerinte az ítélet jogi hiányosságokat és hibás értékeléseket tartalmazott.

A Törvényszék által elkövetett hibák fényében az ítéletet hatályon kívül kell helyezni, az ügyet pedig a legfelsőbb bíróságnak is meg kell vizsgálnia, hogy tisztább és igazságosabb ítélet születhessen

– írta Pitruzzella. A tech óriásnak a következő hónapokban emiatt ismét meg kell védenie magát az állami támogatásokról szóló vitában, amely mérföldkőnek számíthat az unióban működő multik adókötelezettségei szempontjából.

A vállalat már csütörtökön visszavágott a főtanácsnoknak, megállapításait pontatlannak nevezték. A korábban eljáró bíróság ugyanis „nagyon világosan megállapította, hogy az Apple nem részesült szelektív előnyben és állami támogatásban”, ezt a döntést pedig szerintük helyben kell hagyni.

 

Az Apple ügye egyszer már véget ért

Margrethe Vestager, az EU versenyhivatalának vezére – aki ideiglenes szabadságon van, hogy az Európai Beruházási Bank elnöki posztjára pályázhasson – hatalmas felháborodást váltott ki az Apple kaliforniai központjától egészen a Fehér Házig, amikor 2016-ban úgy döntött, hogy megvizsgálja a vállalat írországi adózási technikáját.

Ez Vestager adóügyi hadjáratának messze a legnagyobb kampánya volt, pedig annak során olyan óriásokat is célba vett, mint az Amazon vagy a Stellantis autógyártó.

Álláspontja szerint a nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények illegális állami támogatásnak minősültek. Az Apple azonban még 2020-ban megnyerte az pert, amiben az is a kezére játszott, hogy a bírák több hibát is találtak az Európai Bizottság érvelésében.

A vereség megsemmisítő csapást jelentett Vestager számára, aki egy sor másik adóügyben is hasonló akadályokba ütközött. Az uniós bíróságok azonban legalább helyt adtak a bizottság újszerű nézőpontjának, amely az állami támogatásokra vonatkozó szabályok alkalmazásával kérdőjelezi meg a vállalatok tagállamokkal kötött megállapodásait.

Az EU lépése hozzájárult ahhoz is, hogy az egész blokkban elkezdjék bezárni azokat az adózási kiskapukat, amelyek lehetővé tették, hogy egyes multinacionális vállalatok legálisan kevesebb adót fizessenek Európában.

A piac nem kegyelmezett a csalódást keltő technológiai óriásnak

Zárás után keményen beadták az Apple részvényeit, miután immár a negyedik egymás követő negyedévben jelentett csökkenő értékesítést.