Az Európai Bizottság hivatalosan is hatályon kívül helyezte a Bulgáriára és Romániára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelyet a két ország uniós csatlakozásakor, 2007-ben vezettek be, hogy megkönnyítsék a fellépést a korrupció elleni küzdelem és a szervezett bűnözés terén, valamint elősegítsék az igazságügyi reformokat – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

Eu,Flags,Waving,In,Front,Of,European,Parliament,Building.,Brussels,
Fotó: Shutterstock

Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) akkor szűnik meg, amikor az adott országok kielégítően teljesítették vállalt kötelezettségeiket, 

és a bizottság szerint ez mind Románia és Bulgária esetében is megtörtént. A testület ezután már csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján fogja értékelni a két tagállamot.

Egyre jobban egymásnak feszül Románia és Ausztria: a román miniszterelnök perrel fenyegeti az osztrákokat

Marcel Ciolacu román miniszterelnök újból sürgette Ausztriát, hogy oldja fel vétóját, és Románia csatlakozhasson a schengeni térséghez. A kormányfő szerint az osztrák vétó óriási kárt okoz a román gazdaságnak, amelyet bírósági úton hajtana be Ausztriától.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a mechanizmus lezárásával kapcsolatban gratulált Bulgáriának és Romániának a csatlakozás óta elért jelentős előrelépésükhöz.

A jogállamiság az egyik alapvető közös uniós értékünk, és mindkét tagállam fontos reformokat hajtott végre az elmúlt években. Ezeket az erőfeszítéseket most az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetésével ismerjük el. A munka mostantól az éves jogállamisági ciklus keretében folytatódhat, mint minden tagország esetében

– jelentette ki az elnök.