Komoly fejtörést okoz a holland Geert Wildersnek a kormányalakítás. Korábban napvilágot látott a koalíciós tárgyalások megakadása a költségvetés vonatkozásában, most pedig úgy látszik, hogy az Új Társadalmi Szerződés nem áll kötélnek a többségi kormányalakításhoz.

Geert Wilders szélsőjobboldali politikus elvetheti a többségi kormányalakításra vonatkozó terveit.
THE HAGUE - Party leader Geert Wilders (PVV) in the formation area after a conversation. PVV, VVD and BBB continue to talk. NSC leader Pieter Omtzigt was also invited, but he indicated that he did not want to continue with the talks. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Geert Wilders szélsőjobboldali politikus elvetheti a többségi kormányalakításra vonatkozó terveit.
Fotó: AFP

A holland választás óta csaknem három hónap telt el, de még mindig nem állapodtak meg a pártok a kormányalakításról.

A szélsőjobboldali Szabadságpárt és a jobbközép kereszténydemokrata Új Társadalmi Szerződés túl távoli nézeteket vallanak az alkotmányos biztosítékokról egy többségi kormány megalakításához

– derült ki a koalíciós tárgyalásokat vezető Ronald Plasterk által a parlament alsóházának készített jelentéséből, amelyet a Bloomberg szemlézett. A University of Amsterdam professzora és volt munkáspárti miniszter ugyanakkor nem zárta ki a megegyezés lehetőségét.

Mindenesetre Plaster 

újabb pártok bevonását javasolja a koalíciós tárgyalásokba, és szerinte a kisebbségi kormány alakítsa sem elvetendő ötlet.

A november 22-i hollandiai választáson a Szabadságpárt szerezte a legtöbb, 37 mandátumot. Ahhoz, hogy a párt többségben kormányozzon, a parlamentben legalább további 39 képviselőt kell megnyernie.

A kormányalakításhoz vezető eddigi út

Plasterk feladata volt az, hogy az elmúlt két hónapban koalícióalakításról tárgyaljon Wilders pártjával, a Szabadság és Demokrácia Néppárttal, az Új Társadalmi Szerződéssel, valamint a Földműves-Polgár Mozgalommal.

A megbeszélések célja az volt, hogy kiderítsék, a felek meg tudnak-e állapodni az alkotmányos és az alapvető jogok garantálásáról, valamint olyan kulcsfontosságú kérdésekről, mint a migráció vagy a klímacélok. A siker érdekében a szélsőjobbos Wilders konszolidálta nézeteit, például visszavonta a Korán betiltására vonatkozó tervét. Az Új Társadalmi Szerződés azonban egy hete kilépett a tárgyalásokból. Pieter Omtzigt pártvezető azt nem zárta ki, hogy esetenként támogatna majd egy kisebbségi kormányt.

Fájhat Geert Wilders feje – újra kell tervezni a miniszterelnökséghez vezető utat

A holland politikus újabb akadályokba ütközött a miniszterelnökség felé vezető úton. Geert Wilders egy négypári, jobboldali szövetséget építene, ám a tárgyalásokat a költségvetés körüli viták lehetetlenítik el.