A vállalkozások támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. lefelezte, a legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait.

Business Signing a Contract Buy - sell house.Business Signing a Contract Buy - sell house.
Fotó: Getty Images

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mint tulajdonosi joggyakorló a helyreállításának támogatása érdekében arra utasította a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t, hogy érdemben csökkentse kezességvállalási díjait. Ennek megfelelően a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. – összhangban a kormány gazdaságösztönzési céljaival – január 22-től, azaz a mai naptól kezdődően jelentősen csökkenti kezességvállalási díjait.

A díjcsökkentés eredményeképpen a gazdaságfejlesztési szempontból egyik legfontosabb Széchenyi-kártya program (SZKP) MAX+ esetében, a beruházási hitelek körében nulla százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, ami nagy segítség a vállalkozásoknak. 

A döntés az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében pedig azt jelenti, hogy a garanciadíjak a felére csökkennek a magyarországi kis- és középvállalkozások számára. Összességében a Széchenyi-kártya programon belül a hitelköltségek akár 30 bázisponttal is csökkenhetnek.

Új garanciakeret segíti a kis- és közepes vállalkozásokat

Új, több mint egymilliárd eurós garanciaprogram indul a magyar kis- és közepes vállalkozók működésének segítése érdekében. Ennek nyomán a bankok által alapvetően csak kivételes esetben finanszírozott beruházások is megvalósulhatnak, amelyek magasabb kockázatúak és hosszabb lejáratúak.

A kezességi díjak csökkenésével kapcsolatos részletes információk a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. honlapján érhetők el, az ezzel összefüggésben a Széchenyi-kártya programot érintő változások a KAVOSZ felületein találhatók meg.

A kezességvállalási díjak csökkentése segíti azt, hogy a hazai vállalkozások többet ruházzanak be, ami a kkv-szektor megerősödésén túlmutatóan egyaránt hozzájárul a versenyképesség növeléséhez és a gazdasági növekedés helyreállításához. A kormány célja, hogy az tavalyi sikeres visszaszorítását követően, 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést, és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben bővüljön a gazdaság.

FRISSÍTÉS: 

A KAVOSZ üdvözölte a kormány döntését

 A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ma bejelentett garanciadíj csökkentését mint fontos új elem, kiemelten üdvözöljük, hiszen ennek köszönhetően a Programban tovább csökken a vállalkozások által fizetendő hiteldíj – emelte ki Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Az intézkedés értelmében a Széchenyi Kártya Program MAX+ beruházási hitelei körében 0 százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Program 2024-ben is változatlan feltételekkel és a legalacsonyabb FIX kamatokkal tud a vállalkozók rendelkezésére állni – tette hozzá Krisán László. Az pedig további pozitívum a Széchenyi Kártya Programban, hogy januártól a Széchenyi Beruházási és Agrár Széchenyi Beruházási Hitelek esetében a felvehető maximális összege a korábbi 1 milliárd forintról 1,4 milliárd forintra emelkedett, és a zöld beruházási hitelcélok esetén az ügyfél által fizetendő nettó kamat szintje 5%-ról 1,5%-ra csökkent.