Nemzetközi gazdaság

A labdarúgó-Európa-bajnokság sem hoz megváltást a német gazdaságnak

Javul az üzleti hangulat Németországban, de az újabb recesszió elkerüléséhez nem eléggé.

A gyengélkedő német gazdaságot aligha menti meg a nyáron az országban rendezendő labdarúgó-Európa-bajnokság – derült ki a kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft – IW) tanulmányából.

UEFA EURO 2024 Brand Launch.
A labdarúgó-Európa-bajnokság nem fogja megmenteni a német gazdaságot / Fotó: AFP

„A 2006-os focivébé tapasztalata azt mutatja, hogy a kiemelkedő sportesemények nem okoznak gazdasági tűzijátékot” – idézte a Reuters Michael Grömling professzort, az intézet makrogazdasági részlegének vezetőjét.

Sok német fogja ugyan arra használni az EB nyújtotta alkalmat, hogy új televíziót vásároljon, barátokkal nézze a meccseket otthon vagy szórakozóhelyeken, vagy eggyel több sört igyon meg szurkolás közben. 

Máshol azonban spórolni fognak: étterem helyett otthon étkeznek, moziba menés helyett tévéznek. Ennek eredményeképpen a fogyasztói költések nem fognak okvetlenül növekedni, csak áttolódnak máshová

– mondta.

Nem épül új infrastruktúra

Az EB ugyan kisebb gazdasági lökést adhat a mérkőzéseknek otthont tíz városnak, ez azonban az IW tanulmánya szerint nem fog magasabb bruttó hazai terméket eredményezni az év végén.

Munich,,Germany,-,May,06,,2016:,Hofbraeuhaus,Beer,House,,Munich,
Egy sörrel talán többet isznak majd a meccsek alatt, de új infrastruktúra nem épül / Fotó: AFP

Igaz, hogy egyes stadionokba még áramlik majd némi pénz a korszerűsítési munkálatok formájában. „Új utak vagy más infrastruktúra azonban nem fog épülni, mint például a dél-afrikai világbajnokság esetében” – emlékeztetett Grömling. A tévéközvetítések díja is az UEFA-t gazdagítja.

A pszichológiai hatásokat azonban a professzor szerint nem szabad alábecsülni.

„Egy nagyszabású sportesemény feldobhatja a hangulatot, és javíthatja a házigazda ország imázsát” – mondta a szakértő. Egy sikeres Európa-bajnokság sport- és szervezési szempontból vonzóbbá teszi a helyszínt.

„Az imázs ápolása óriási nyereség, különösen a gyenge közvetlen befektetések hátterében” – vélekedett Grömling.

Zuhannak a lakásárak

Borús jel Európa legnagyobb gazdasága számára az is, hogy folytatódik az ingatlanpiaci válság. A pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint a lakóingatlanok ára tavaly rekordmértékben, 8,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt az első éves csökkenés 2007 óta, a statisztikát 2000-ben kezdték vezetni – emlékeztetett a Reuters.

A new large quarter is being built on Heidestraße
Tavaly zuhantak a leginkább a német lakásárak / Fotó: AFP

2023 negyedik negyedévében 7,1 százalékkal estek a lakásárak 2022 azonos időszakához viszonyítva az előző három hónapban mért 10,1 százalékos zuhanás után. Ez azt jelenti, hogy 

az egymást követő ötödik negyedévben tartott a visszaesés.

Az alacsony kamatlábaknak és az erős keresletnek köszönhetően évekig virágzott az ingatlanszektor Németországban és Európa más részein. A kamatlábak és a költségek meredek emelkedése azonban véget vetett ennek a felfutásnak, és a banki finanszírozás elapadása, valamint az ügyletek befagyása miatt a fejlesztők fizetésképtelenné váltak. Szakértők szerint ráadásul az ingatlanpiaci válság még csak a felénél tart.

A német 2023-ban 0,3 százalékkal zsugorodott, ezzel a világ leggyengébben teljesítő nagy gazdasága lett. A Bundesbank e heti jelentése szerint valószínűleg az első negyedévben is recesszióban volt, de az idén szerény növekedés várható.

Porsche AG - Taycan production
Az üzleti hangulat már javul, de nem eléggé / Fotó: AFP

 

Az üzleti hangulat már javul

A várakozásokat felülmúlóan javult a német üzleti hangulat márciusban, bár valószínűleg nem eléggé ahhoz, hogy a gazdaság megússza az újabb recessziót – derült ki a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet pénteki jelentéséből.

Az üzleti klímaindex 87,8 ponton áll, míg a Reuters által végzett elemzői felmérés 86 pontot jelzett előre. 

A német gazdaság előtt felvillant a fény az alagút végén

– értékelte az eredményt Clemens Fuest, az Ifo elnöke.

A vállalatok várakozásai márciusban sokkal kevésbé pesszimisták lettek, az index 87,8 pontra erősödött az előző havi 84,1 pontról; elemzők 85,2 pontot vártak.

A jelenlegi üzleti helyzet megítélése is javult, 88,1 pontra a februári 86,9 pontról, meghaladva a 87,1 pontos várakozásokat.

 

Ifo gazdaságkutató intézet német gazdaság hangulatindex
Kapcsolódó cikkek