A német gazdaság nagy valószínűséggel az első negyedévben is recesszióban volt a jegybank csütörtöki jelentése szerint. A Bundesbank a teljesítményt a gyenge kereslettel és az ipar visszaesésével magyarázza.

A Bundesbank szerint a német gazdaság az első negyedévben recesszióban volt és idén már nem is várható jelentősebb javulás.
PRODUCTION - 19 March 2024, Berlin: Workers are busy on a construction site. According to a new forecast by the economic research institute IMK, the German economy will shrink by 0.3 percent this year. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Bundesbank szerint a német gazdaság az első negyedévben recesszióban volt / Fotó: Sören Stache / DPA / AFP

Európa legnagyobb gazdaságát az elmúlt években sorra érik a csapások, köztük is tavaly a magas energiaárak és a magas kamatok hatása volt a legpusztítóbb. Habár a legfrissebb üzleti hangulati mutató és a beszerzésimenedzser-index a kilábalásról tesz tanúságot, a központi bank szerint idén már nem erősödik jelentősen a német gazdaság.

A Bundesbank nem vár komolyabb elmozdulást

„Továbbra is kevés az új ipari megrendelés, a belföldi és az exportigények alacsony szinten vannak. Egyedül a még mindig viszonylag magas rendelésállomány enyhíti az ágazat problémáit. 

A magas kamatok gyengítik a belföldi keresletet, különösen a beruházások esetében,

de a fő témákkal – például a klímapolitikával – kapcsolatos bizonytalanság is terheli a beruházási döntéseket” – idézett a jelentésből a Reuters . A jegybank arra figyelmeztetett, hogy az csak kisebb kilengésekkel csökken, a szolgáltatások árnövekedése pedig csak lassan mérséklődhet a következő hónapokban.

A bank reménysugarat is lát

Mivel a fogyasztók kevesebbet költenek, az infláció csökken, a nominálbérek pedig emelkednek, a felhalmozott vagyonuk miatt nagyobb a háztartások költési potenciálja.

A központi pénzintézet szerint Németország visszafogott gazdasági kilátásai ellenére a cégek továbbra is megtartják munkavállalóikat, és a várhatóan csak kismértékben emelkedik a következő negyedévben. 

A vállalatok ugyanis tanultak a Covid–19-járvány éveiből. Akkor sokakat elbocsátottak, a járvány után azonban nehezen találtak új munkaerőt. Most inkább megtartják a jó dolgozóikat, hogy a gazdasági helyzet jobbra fordulása után ne nézzenek újból ilyen nehézségekkel szembe.

Sorra dőlnek be a cégek Németországban

Több mint ötödével nőtt a fizetésképtelenné vált cégek száma tavaly. A kamara még több csődre számít a német gazdaságban.