Németország még csak félúton van egy négyéves ingatlanválságban, ami további veszteségekhez és a nem kívánt ingatlanok kényszerértékesítéséhez vezet, nyilatkozta a Reutersnek a Commerzbank ingatlanüzletágának vezetője.

PRODUCTION - 05 March 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The façade of an office building in Frankfurt. Thousands of apartments could be created by converting vacant office space. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az irodaárak tovább zuhanhatnak Németországban.
Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / AFP

Az eurózóna legnagyobb gazdasága a legsúlyosabb ingatlanpiaci visszaesést éli meg a 2007–2009-es globális pénzügyi válság óta, a hitelköltségek meredek emelkedése és a kockázatosabb hitelezés nagyobb aránya Európa egyik legnagyobb visszaesésébe sodorta az ágazatot.

„Úgy hisszük, hogy két év válság után még két év válság áll előttünk” – fogalmazott Henning Koch, ki arra számít, hogy további befektetők vonják ki a pénzüket a szektorból, és több ingatlantulajdonos kényszerül majd eladásra. 

Nehéz, hosszú út áll még előttünk

– tette hozzá.

Lehetőségeket is nyújt a válság

A hírügynökség emlékeztetett, hogy a Commerz Real, a Commerzbank leányvállalata a német ingatlanok egyik legnagyobb tulajdonosa és világszerte mintegy 34 milliárd euró értékű ingatlanvagyonnal rendelkezik. (Egy euró 396,5 forint.)

09 March 2024, Hamburg: A construction crane stands at the Elbtower building site in HafenCity. Photo: Daniel Bockwoldt/dpa (Photo by Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az ingatlanválság lehetőségeket is kínál a felvásárlásra.
Fotó: Daniel Bockwoldt / DPA / AFP

Koch elismerte, hogy a német ingatlanágazaton végigvonuló aggodalomhullám vásárlási lehetőségeket biztosított a cég számára, és figyelemmel kísérik az összeomlott osztrák Signa ingatlancsoport több projektjének tervezett értékesítését is.

Az Európai Központi Bank (EKB) a héten ismét figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi ingatlanok „különösen érzékenyek” a közelmúltbeli kamatemelésekre. Elemzők szerint azonban a nagy bankok kitettsége az Egyesült Államokban és Európában is kezelhető, és a legtöbb bank céltartalékot képzett ingatlanhitel-állományának nagyobb mértékű romlásának ellensúlyozására.

A PBB már bezuhant

A befektetők azonban különös figyelemmel követnek bizonyos, kimondottan az ingatlanpiacra specializálódott pénzintézetet. A német Deutsche Pfandbriefbank (PBB) részvényeinek és kötvényeinek értéke zuhant az ingatlanpiaci kitettségével kapcsolatos aggodalmak miatt, többek között az Egyesült Államokban, ahol a világjárvány óta megugrott az üres irodák aránya.

08 March 2024, Hamburg: The construction site of Hamburg's Elbtower skyscraper has been abandoned for months. As the insolvency administrator of the Elbtower project company, Berlin-based redevelopment expert Martini wants to look for a buyer who could take over the prime plot on the edge of HafenCity and complete the ruined building. The property belongs to the convoluted Signa group of companies owned by Austrian billionaire Benko. Photo: Ulrich Perrey/dpa (Photo by ULRICH PERREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A négyéves ingatlanválság felénél jár csak Németország.
Fotó: ULRICH PERREY / DPA / AFP

A PBB a múlt héten jelentősen leértékelni kényszerült ingatlanhiteleit, és Gerhard Meitinger, a bank németországi ingatlanfinanszírozásért felelős vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy a kevésbé kívánatos „másodlagos” helyszíneken az irodák árainak Németországban még további akár 10 százalékot is esni fognak. Úgy véli azonban, hogy a piac „közel van a mélyponthoz”.

Meghosszabbítják a hiteleket

Meitinger azt is elmondta, hogy a bank több hitelt nyújt az ingatlantulajdonosoknak, hogy megbirkózzanak a helyzettel, 

a meghosszabbított hitelek aránya a koronavírus-járvány előtti 30 százalékról 50 százalékra emelkedett.

A nehézségeik ellenére úgy véli, hogy a PBB még így is kevésbé van kitéve a kockázatoknak, mint más hitelezők, például a vagyonkezelők és a biztosítók, amelyek kockázatosabb hitelezést vállalnak. Valóban az ingatlanhitelek viszonylag kis részét minősítették eddig nem teljesítőnek vagy kockázatosnak annak ellenére, hogy az Európai Unióban a német és a francia bankok rendelkeznek a legtöbb ilyennel.