Naponta több mint negyedmillió hordó nyersolaj érkezik majd a jövő hónapban Indiába az Egyesült Államokból. Ez több mint egy éve a legnagyobb mennyiség, és azt mutatja, hogy a szankciók miatt India kezd elfordulni az orosz olajtól és diverzifikálni a forrásait.

(170411) -- MADE ISLAND, April 11, 2017 (Xinhua) -- A 140,000-ton crude oil tanker "Suezmax" enters Made Island oil port, Myanmar, April 10, 2017. A 140,000-ton crude oil tanker "Suezmax" began offloading crude oil at Made Island oil port in Myanmar's western Rakhine state on Monday after the signing of a China-Myanmar crude oil pipeline transmission agreement in Beijing earlier in the day. China-Myanmar crude oil pipeline put into operation. (Xinhua/Zhuang Beining) (Photo by Zhuang Beining / XINHUA / Xinhua via AFP)
Három Suezmax osztályú tanker tart amerikai olajjal megrakottan India felé / Fotó: Zhuang Beining / XINHUA / AFP

India a világ harmadik legnagyobb olajimportőre és -fogyasztója, és a tengeren szállított orosz olaj legnagyobb vásárlója – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. A legújabb, a múlt hónapban a Szovkomflot állami hajózási társaságra és 14 olajtankerre kivetett amerikai büntetőintézkedések azonban kezdik komolyan fenyegetni az orosz exportot.

A világ legnagyobb finomítókomplexumát üzemeltető Reliance Industries már nem fog a Szovkomflot hajói által szállított orosz olajat vásárolni – tudta meg több forrásból a hírügynökség. Más indiai finomítók is ugyanezt tervezik, ami negatív hatással lehet az orosz olajimportra, és 

szűkítheti Moszkva legfontosabb exportcikkének vásárlói körét.

A Kpler hajóforgalmi adatai szerint összesen 7,6 millió hordónyi amerikai olaj tart három hatalmas, Suezmax osztályú tankeren India felé. A hajókat több cég bérelte ki, például a Reliance Industries, a svájci székhelyű holland Vitol, a norvég Equinor és a dél-koreai Sinokor.

Burning,Gas,Torch,With,Thick,Poisonous,Smoke.,Gas,Processing,And
Még nem tudni, milyen hatással lesz az olajárakra az orosz termeléscsökkentés / Fotó: Shutterstock

Az olaj világpiaci ára egyébként nem mozgott kedden a hétfői drágulás után, a befektetők nem aggódnak egyértelműen amiatt, hogy az ukrán támadások következtében szűkül az orosz finomítókapacitás. A Brent ára májusi szállításra 12 centtel, hordónként 86,63 dollárra, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate-é (WTI) nyolc centtel, 81,87 dollárra csökkent dél körül. (Egy dollár 365 forint.)

Előbbi 1,5, utóbbi 1,6 százalékkal drágult hétfőn, miután az orosz kormány utasította a vállalatokat, hogy a második negyedévben csökkentsék a kitermelést, hogy júniusra elérjék az OPEC+ csoportnak tett ígéretüket, a napi 9 millió hordós célt.

A Reliance Industries működteti a világ legnagyobb olajfinomító-komplexumát / Fotó: AFP

A világ három legnagyobb olajtermelőjénél és az egyik legnagyobb olajszármazék-exportőrénél a Goldman Sachs elemzői szerint mintegy napi 900 ezer hordónyi 

finomítói kapacitás esett ki az ukrán támadások miatt valószínűleg hetekre, sőt egyes esetekben véglegesen.

Egy szombati ukrán dróntámadás után a Rosznyeft leállította a Szamara városában lévő Kujbisev finomítójának egyik, napi 70 ezer tonna feldolgozására képes egységét.

Azt még nem lehet felmérni, milyen hatással lesznek a támadások és az orosz kitermelés visszafogása. A lassan az orosz olajtermelés ötödét veszélyeztető támadássorozat nem csak Moszkvát zavarja. Az Egyesült Államok is nyomást gyakorol miatta Ukrajnára, mivel Washington szerint elszabadíthatja az energiaárakat