Közélet

Újabb orosz erőművet borítottak lángba az ukrán drónok

Az orosz energiatermelés csaknem 20 százalékát bénították már meg az ukrán támadások. Nagy az aggodalom, hogy a dróncsapások miatt ismét kilőnek az energiaárak.

Újabb oroszországi erőművet támadtak az ukrán drónok. Kijev pilóta nélküli légi járművei ezúttal a Rosztov melletti novocserkaszki erőművet (GRES) lőtték az éjszaka folyamán. Az erőmű környékén tizenöt robbanás hallatszott, és tűz ütött ki – adta hírül X közösségi oldalán (korábban Twitter) a NoelReports.

Aerial view of a power plant in Novocherkassk, Russia
erőmű, orosz-ukrán háború, dróntámadás
A dróntámadás előtt a novocserkaszki erőmű fontos szerepet játszott a régió áramellátásában / Fotó: Shutterstock

A beszámoló szerint a dróntámadás során egy alállomást is eltaláltak, az elszenvedett károk miatt két erőműegységet is le kellett állítani. Az orosz–ukrán háború jelenlegi szakaszában a drónok az egyik legfontosabb fegyvernemmé léptek elő.

A Kyiv Post kiemelte, hogy a Rosztovi régiót 11 ukrán drón támadta az éjszaka során. Hozzátette, hogy a támadások következtében két 330 kilovoltos nagyfeszültségű vezetéket, a Tikhoretszkaját és a Rosztovszkaját le kellett kapcsolni, ami komoly gondokat okozott a lakossági áramellátásban.

Az utóbbi időben az ukrán hadsereg rendszeresen támadja drónokkal az oroszországi infrastruktúrát, főleg olajfinomítókat és villamos erőműveket. Március 12-én egy időben több olajfinomító is lángolt a légicsapás következtében, később a Rosznyefty évente 17 millió tonna olajat finomító rjazanyi üzemét érte találat. Az ukránok a hónap közepéig Oroszország olajfeldolgozó kapacitásának több mint 10 százalékát semmisítették meg. Később az orosz–ukrán határtól nagy távolságra lévő Szamara régióban található olajfinomítóra mértek csapást az ukrán drónok.

A lassan az orosz olajtermelés ötödét veszélyeztető támadássorozat azonban nemcsak Moszkvát zavarja. Az Amerikai Egyesült Államok már rá is szólt Ukrajnára emiatt, mivel Washington szerint elszabadíthatja az energiaárakat, ha nem függeszti fel az orosz energialétesítmények elleni támadásait.

Amerikai szuperdrón hajtott végre kényszerleszállást Lengyelországban

Az MQ9 Reaper a lengyel légtérben tervezett repülésen vett részt. Az egyik legfejlettebb amerikai drónnal történt incidens okait az illetékesek vizsgálják.

 

drón orosz-ukrán háború dróntámadás erőmű
Kapcsolódó cikkek