Közélet

Orosz olajfinomítóra mértek csapást az ukránok

Az ukránok légicsapást mértek az orosz Szamara régióban található olajfinomítóra. Bár a dróntámadást a légvédelmi rendszer nagyrészt elhárította, néhánynak közülük mégis sikerült célba érnie. Egy kőolajtermék-konténer kigyulladt.

Ukrán dróntámadás érte szombaton az oroszországi Szamara régióban lévő Szizsran olajfinomítót, miközben támadást kíséreltek meg a novokujibisevszki olajfinomító ellen is – közölték a helyi hatóságok.

Ukrán dróntámadás érte szombaton az oroszországi Szamara régióban található Szizsran olajfinomítót (képünk illusztráció).
Fotó: AFP

Dmitrij Azarov, a régió kormányzója elmondta, hogy 

a támadás következtében kigyulladt egy kőolajtermék-konténer a szizsrani olajfinomítóban.

Hozzátette: az előzetes adatok szerint nem voltak áldozatok, valamint hogy a novokujibisevszki finomító elleni támadási kísérletet elhárították.

Az ukrán határ közelében fekvő Belgorod város környékét szombaton már második nap érte ukrán támadás, amely ezúttal két halálos áldozattal és nyolc sebesülttel járt a területi kormányzó beszámolója szerint. Egy rakétatámadásban egy férfi és egy nő meghalt, hárman pedig megsebesültek néhány kilométerre az ukrán határtól – írta Vjacseszlav Gladkov a Telegramon. További öt ember sérült meg egy autóban, amelyet egy ukrán drón talált el.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint hét ukrán rakétát semmisítettek meg Belgorod felett. Az ukrajnai Harkiv megyével szomszédos Belgorod ellen gyakorta intéznek rakétatámadást az ukrán oldalról. Tavaly decemberben például egy rakétatámadásban 25 civil halt meg – tették hozzá.

Kiszivárgott NATO-hírszerzési jelentés: ezért nem fogja sose legyőzni Ukrajna Oroszországot

Teljes gőzzel dübörög az orosz hadiipar. Ezzel egy időben az ukrajnai háború amerikai finanszírozása elakadt, így mostanra az orosz erők óriási előnyre tettek szert a rendelkezésre álló hadifelszerelésben. Nagyon úgy tűnik, hogy az USA helyett Európa veszi a nyakába Ukrajna felfegyverzését.

 

Szamara olajfinomító dróntámadás
Kapcsolódó cikkek