Az OPEC+ tagjai Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével vasárnap megállapodtak abban, hogy az önkéntes olajtermelés-csökkentést a második negyedévre is kiterjesztik – értesült a Reuters. 

Opec,Logo.,Inscription,Opec,On,The,Background,Of,Falling,Charts.
Fotó: Fotogrin

Szaúd-Arábia, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legnagyobb kitermelője közölte, hogy június végéig meghosszabbítja a napi egymillió hordós kitermeléscsökkentést, így felszínre hozatala napi 9 millió hordó körül marad. A csökkentéseket fokozatosan, a piaci viszonyoknak megfelelően visszafordítanák – közölte a szaúdi SPA állami hírügynökség.

Oroszország az OPEC+ egyes részt vevő országaival összehangolva további napi 471 ezer hordóval csökkenti exportját

– közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

Az olajkartell tavaly novemberben állapodott meg az első negyedévre vonatkozó, összesen mintegy napi 2,2 millió hordó önkéntes csökkentésről. Az önkéntesség azt jelenti, hogy a tagállamok maguk jelentik be kitermelési kvótájuk változását. Így például az Egyesült Arab Emírségek közölte, hogy júniusig meghosszabbítja 163 ezer hordós, Kuvait 135 ezer hordós, Algéria 51 ezer, Omán pedig 42 ezer hordós kvótamérséklését. Hajan Abdel-Gani iraki olajminiszter újságíróknak megerősítette, hogy Bagdad is meghosszabbítja a csökkentést.

Az OPEC+ 2022 vége óta egy sor termeléscsökkentést hajtott végre, hogy támogassa a piacot, miután az Egyesült Államok növelte kitermelését. A kartell tagjai továbbá aggódtak amiatt is, hogy a lassuló világgazdasági növekedés – főleg a kínai gazdaság lanyhasága – visszafogja a keresletet. Az olajárak erős támaszt kapnak a geopolitikai feszültségektől is; az Iránnal szövetséges húszik folyamatosan támadják a Vörös-tengeren hajózó kereskedelmi flottákat. A Brent májusi határidős jegyzése pénteken 1,64 dollárral, 2 százalékkal, 83,55 dollárra emelkedett. 

A Brent hordónkénti ára (dollár)

Az olajkereslet kilátásai bizonytalanok az idei évre vonatkozóan. Az OPEC az idén viszonylag erős, napi 2,25 millió hordós keresletnövekedést vár, főleg az ázsiai gazdaságok beindulásában bízba. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azonban jóval kisebb, mindössze 1,22 millió hordós növekedésre számít.