adóalap

Így csökkenthető adományokkal az adóalap

Idén először két nap múlva, március elsején kezdheti meg az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallások alapján a magánszemélyeknek visszatérítendő jövedelemadó kiutalását. E bevallások közel negyede már elektronikus platformra került át tavaly, miközben az egy százalék sorsáról még mindig papíron, aláírással nyilatkozik az adózók többsége.

Cégek figyelem! Duplázódtak a szankciók a transzferáraknál

Január elsejétől számos ponton módosultak a transzferár nyilvántartásra vonatkozó szabályok, teljesítésük sok tekintetben kisebb terhet ró az adózókra. Ugyanakkor a transzferár szabályok megsértése esetén súlyosabb szankciókra kell számítaniuk a vállalkozásoknak a jövőben – összegez az RSM DTM szakértője.

Változó szabály: Bajba kerülhetnek a veszteségek cégek

Korlátozza a veszteségelhatárolási lehetőségeket a tervezett hazai jogszabályváltozás, de annak mértéke és módja összhangban van az európai és főként a régiós társasági adószabályokkal – írja elemzésében az RSM DTM.

Nem hozza a tánya, amit az szja visz

Összességében nem fedezi a tavaly nyáron bevezetett társaságiadó-csökkentés az idén szükségessé vált bérkompenzációt – állítja a GKI tegnap közzétett elemzése.

Versenyképesség és/vagy tisztánlátás

A GDP arányában az EU-ban az egyik legkevesebb társasági adót beszedő Magyarország a PwC tanácsadó cég friss tanulmánya szerint már nagyon is hátul kullog az adóversenyben, a térségben legalábbis mindenképp.
Világgazdaság Piactér