Magyar gazdaság

Adókönnyítés? - Szuperbruttóval "trükközik" a kormány

A magyar átalakításnál mintának tekintett csehek is kivezetik az adóalap szorzóját.

Könnyen lehet, hogy Csehország megelőzi hazánkat az úgynevezett szuperbruttó személyijövedelemadó-alap kivezetésében. Legalábbis akkor, ha igaznak bizonyulnak azok a feltételezések, melyek szerint a magyar kormány e lépés elhalasztásával igyekszik majd úrrá lenni a lassulása miatt egyre növekvő költségvetési hiányon.

A már hatályos magyar törvények szerint a 2010 elején bevezetett úgynevezett szuperbruttó adóalap (amely a bérek 127 százalékát jelenti) jövőre megfeleződne, 2013-ban pedig teljesen megszűnne. Ugyanez a dátum szerepel abban a tervezetben, amelyre a múlt héten bólintott rá a cseh kormány: e szerint Csehország 2013-tól szintén megválik a szuperbruttó bérezés módszerétől.

Lényeges különbség azonban, hogy Magyarországon a szuperbruttó kivezetése még akkor is adókönnyítésnek számít(ana), ha a tervek szerint ezzel párhuzamosan csökkentik az adójóváírás összegét. E két lépéssel az alacsonyabb keresetűek nettója nagyjából szinten maradna, magasabb jövedelmi szinteken azonban csökkenne az adóterhelés. Igaz, e módosítások részletei egyelőre homályosak, azok őszszel kerülhetnek törvényjavaslat formájában a T. Ház elé.

A csehek már döntöttek: a náluk 1,34-szoros szorzót jelentő szuperbruttó 15 százalékos adóterhelése helyébe 19 százalékos jövedelemadó lép. Vagyis valamelyest – átlagkereset mellett mintegy 280 koronával (3100 forinttal) – csökken a terhelés. Üröm az örömben a cseh polgárok számára, hogy több adókedvezmény is megszűnik, többek között az étkezési jegyeké.

Ez utóbbi különösen heves vitákat gerjesztett, ami annyiból gondokat okozhat a kormánynak, hogy a tervezetre még a parlamentnek is rá kell bólintania. Ennek felsőházában pedig a kedvezmények mellett kardoskodó szociáldemokrata ellenzék van többségben.

Főbb cseh adóváltozások

- Az 1,34-szoros adóalap 15 százalékos adója helyett „sima” adóalapra 19 százalék lesz az szja

- Megszűnik az osztalékadó

- Eltörölnek több kedvezményt, pl. az étkezési jegyekét

- Megszűnik a szerencsejátékok kedvező adózása

- 1,5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulékteher

- Csökken a jelzálogkölcsönnel rendelkezők kedvezménye

- Megszűnik az osztalékadó

- Eltörölnek több kedvezményt, pl. az étkezési jegyekét

- Megszűnik a szerencsejátékok kedvező adózása

- 1,5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulékteher

- Csökken a jelzálogkölcsönnel rendelkezők kedvezménye -->

Csehország adórendszer adóalap szuperbruttó adó
Kapcsolódó cikkek