Magyar gazdaság

Változó szabály: Bajba kerülhetnek a veszteségek cégek

Korlátozza a veszteségelhatárolási lehetőségeket a tervezett hazai jogszabályváltozás, de annak mértéke és módja összhangban van az európai és főként a régiós társasági adószabályokkal – írja elemzésében az RSM DTM.

A társasági adózás fontos eleme a cégek veszteségének kezelése. Az RSMi európai adatai alapján látható, hogy a társaságok veszteségelhatárolásának szabályozása változott, részben szigorodott az utóbbi években, az egyes államokban- összegezte Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere.

A széles skálán mozgó európai társasági adókulcsok mellett a veszteség elhatárolása és későbbi felhasználása nincs adminisztratív feltételhez kötve. Az európai országok túlnyomó részében az elhatárolt veszteség csak a későbbi évek nyereségének terhére használható fel, kivételnek számít az Egyesült Királyság és Németország szabályozása, ahol a megelőző év nyereségével szemben is elszámolható a keletkezett veszteség. 

Lengyelországban az egy évben keletkező veszteség legfeljebb 50 százaléka írható le egyszerre, de egy évben több év vesztesége is érvényesíthető. Ausztriában a veszteséges cégek fizetésére kötelezettek - egy kft 1750 eurót, míg egy részvénytársaság 3500 eurót köteles fizetni -, míg az elhatárolt veszteség a nyereséges évben 75 százalékkal csökkentheti le az adóalapot, 25 százalék után adózni kell. Németországban az előző évre terhelendő mínusz esetében 511 500 euró értékig érvényesíthető a veszteség, a következő nyereséges évek rovására a leírás 1 millió euróig korlátozás nélkül érvényesíthető, e felett csak az adóalap 60 százalékig írható le veszteség.

Magyarországon mindeddig nem volt speciális szabályozás az elhatárolt veszteség felhasználására nézve, de a tervek szerint 2012-től a pozitív adóalap felét lehet csupán a korábbi veszteségekkel csökkenteni. Így amennyiben a 2012-es adóév pozitív adóalappal zárul a társaság számára, a korábbi elhatárolt veszteségekkel sem fogja tudni azt kinullázni. Részben korlátozza a szabályozás az egyes államokban egy megvásárolt, vagy átalakuló cég veszteségének konszolidálását.

 „A hazai szabályozás is ebbe az irányba módosul, érthető módon kihúzva a talajt az ilyen célú cégfelvásárlások alól”- mutat rá Hegedüs Sándor. Romániában az átalakuló cég elhatárolt vesztesége, Lengyelországban a megvásárolt és az átalakuló cég elhatárolt vesztesége, Németországban pedig az 50 százalék mértéket meghaladóan megvásárolt cég vesztesége nem továbbvihető.

 

adóalap veszteség elhatárolás leírás RSM DTM adó
Kapcsolódó cikkek