aranypiac

Érik a korrekció az arany piacán

Alig másfél hónap alatt száz dollárt emelkedett az arany unciánkénti ára az árutőzsdéken. Elemzők szerint most nagy az esélye az alacsonyabb árfolyamok visszatesztelésének.

Felfokozott hangulat az aranypiacon

Az amerikai tőzsdei korrekció kapcsán ismét a figyelem középpontjába kerülhet a befektetési arany, amely épp egy nagy rali után várja a még kedvezőbb folytatást.

Újra divatba jön az arany?

Esés után emelkedése váltott az arany. Az idén sok ingadozás megélt nemesfém árát az amerikai bizonytalanság és az indiai esküvők mozgatják.

Elhalasztják a skót aranybánya újranyitását

Az eredeti tervekkel szemben mégsem indítják újra a skóciai Cononish aranybányát a nemesfém piacán kialakult áresés miatt. Az arany ára ebben a hónapban 30 éve nem látott mértékben zuhant. A bánya újbóli működtetése még ezen az árszinten is megérné, de a befektetők további ingadozástól tartanak.

Kevesebb American Eagle fogyott

A tavalyi év utolsó hónapjában 76.000 uncia (31,1 gramm) arany és 1 635 000 uncia ezüst befektetési érmét értékesített az Egyesült Államok pénzverdéje.

A befektetők még a sebeiket nyalogatták, amikor jött az újabb félelem

A javuló konjunktúramutatók hatásának is betudhatók azok a masszív aranyeladások a múlt héten, amelyek visszalökték a sárga fém árfolyamát 1 700 dollár irányába. A meglepően pozitív adatok mellett növekszik ugyanakkor az aggodalom, hogy demokraták és republikánusok az Egyesült Államokban nem állapodnak meg időre a jövő év elejétől életbe lépő automatikus stabilizációs mechanizmusokról, és ettől ismét recesszióba, úgy nevezett „fiskális szakadékba” zuhanhat az amerikai és a világgazdaság – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Elképesztő az aranyétvágy Kínában

Kína aranyétvágya megnégyszereződött az elmúlt tíz évben, és ezzel a kínai kereslet aránya 7 százalékról 25 százalékra emelkedett a világ aranykeresletében. Új rekordokra számít a kínai Ipari és Informatikai Minisztérium mind az arany iránti belföldi kereslet alakulásában, mind pedig a kínai bányacégek aranykitermelésében 2015-ig – tájékoztat a www.aranypiac.hu.
Világgazdaság Piactér