Egyhetes mélypontra korrigált az arany jegyzésára kedden: az unciánkénti ár 1970 dollár közelébe süllyedt. Az árfolyamot azonban jelenleg még mindig elsősorban a geopolitikai kockázatok mozgatják, emellett a dollár kurzusát figyelik a befektetők, az amerikai deviza erősödése drágítja a nem dollárban befektetők aranyvásárlásait. 

NOVOSIBIRSK, RUSSIA - SEPTEMBER 15:  Raw materials run into the oven at Novosibirsk Refining Plant, Russia’s leading gold refining and bar manufacturing plant, in Novosibirsk, Russia on September 15, 2023. The Novosibirsk Refining Plant stands as a prominent refining enterprise in Russia, specializing in the processing of both mineral and secondary raw materials enriched with precious metals. This facility is dedicated to the production of refined gold, silver, and various other precious metals, offering them in diverse forms such as ingots, granules, powder, and more. It also holds the esteemed status of Good Delivery among the six refineries in the Russian Federation. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Öntik az aranyat, a jegyzésár az 1950 dolláros szintre korrigálhat vissza. 
Fotó: AFP

A közel-keleti geopolitikai helyzet még nem oldódott meg, úgy tűnik, egyre nagyobb az optimizmus, hogy egy szélesebb körű regionális konfliktus elkerülhető. Az október rég nem látott fellendülést hozott az aranypiacon, a kurzus 6,8 százalékkal nőtt, a 2000 dolláros szint – tartós – áttörése azonban kemény diónak ígérkezik. A Fed nélkül aligha sikerülhet, az amerikai jegybank részéről azt várja az aranypiac, hogy végre egyértelmű utalást tegyen arra, véget ért a kamatemelési ciklus. Bár egy ilyen jelzés elsősorban a kockázatosabb eszközöknek, például a részvénypiacoknak lenne kedvező, de a gyengülő dollár és a nem túl erős gazdasági fundamentumok támogathatnák az arany kurzusát is. Rövid távon azonban, főleg ha tartós marad a részvénypiaci optimizmus, az arany jegyzésára az 1950 dolláros szintre korrigálhat vissza. Nehéz kiszámítani a Fed kommunikációját is, korai még pozíciókat felvenni a jegybank decemberi ülése előtt, főleg mert még két inflációs adat is befolyással lehet a központi bankárok döntésére. 

Van azonban, aki szerint hamarosan új rekordokat dönthet a nemesfém jegyzésára, köztük van Tom Palmer, a Newmont vezérigazgatója is, aki a Financial Timensnak adott interjúban azonban jelezte, csak akkor reális új árfolyamcsúcsokra berendezkedni, ha a Hamász és Izrael közötti háború tovább élesedik.   

Úgy mozgott az aranyárfolyam az elmúlt két héten, mint 2008 óta sosem

Két hét alatt 10 százalékkal drágult a nemesfém, annak ellenére, hogy a tankönyvi példák szerint egyáltalán nem kellene emelkednie. Ez arra utalhat, hogy nagyon tartanak a befektetők az izraeli konfliktus kiterjedésétől.

A nemesfém jegyzése október végén járt 2000 dollár/uncia ár felett, ilyesmire utoljára májusban, az amerikai regionális bankválság kirobbanása idején volt példa. Az Erste elemzői szerint az arany árfolyama azért esett kedden, mert a befektetők kezdik kiárazni a korábban beépített geopolitika felárat és a dollár is erősödött a főbb devizákkal szemben. Emellett a múlt heti munkaerőpiaci adat megnyugvást hozott, mivel érdemben látszik, hogy az amerikai nem olyan erős, mint a megelőző időszakban. Ez pedig csökkenti a kamatemelés kockázatát a jövőben, sőt egyes piaci szereplők 2024–2025-ben már kamatcsökkentésre számítanak.

Az arany árfolyama 3 hó