Nemzetközi gazdaság

Több tonna rejtélyes orosz arany jelent meg Svájcban

A Bloomberg értesülései szerint svájci vámadatok arról árulkodnak, hogy májusban 3 tonna orosz aranyat szállítottak az országba. A helyi aranyfinomítók ipartestülete azt állítja, hogy a szankciók kivetése óta nem importáltak fémeket Oroszországból.

A svájci aranyfinomítók ipari szövetsége kijelentette, hogy tagjai nem vásároltak májusban orosz aranyat, mivel tartják magukat a nyugati szankciókhoz. A kérdés már csak az, hogy akkor ki hozatta be az országba a nagy mennyiségi nemesfémet?

 Svájci Szövetségi Vámhivatal adatai szerint több mint 3 tonna aranyat szállítottak Oroszországból Svájcba májusban.

Ennek az értéke körülbelül 200 millió dollár.

Azt is tudni lehet, hogy a nemesfém túlnyomó része finomításra szánt arany volt. Ez volt a háború február végi kitörése óta az első feljegyzett szállítmány a két ország között.

Estonia,-,5.7.2021:,Russian,Rubles,Banknotes,With,Gold,Bullion,Bar.
Fotó: Shutterstock

Az orosz aranyexportot az nem szankcionálta eddig, de a finomítóipar elhatárolódott minden orosz szállítmánytól, hogy ezen keresztül ne lehessen finanszírozni Moszkva Ukrajna ellen viselt háborúját. 

A Nemesfémgyártók és Kereskedők Svájci Szövetsége (ASFCMP) megerősítette, hogy tagjainak semmi köze a rejtélyes aranyszállítmányhoz.

Bár a svájci jogszabályok és szankciók nem tiltják az orosz arany importját, az ASFCMP kijelenti, hogy kétes származású aranynak nincs helye Svájcban

- áll a közleményükben. Ez a nyilatkozat kérdéseket vet fel a vásárló kilétével kapcsolatban, mivel a szervezet 14 tagja magába foglalja az ország legjelentősebb finomítóit, amik uralják a globális nemesfémfeldolgozó piacot. Az Oroszországból történő vásárlás tabuvá vált az iparágban a háború óta.

Ugyan uniós szankciót nem vetettek ki az orosz nemesfémekre, de március elején a londoni aranypiac, a London Bullion Market Association (LBMA) eltávolította az összes oroszországi finomítót az akkreditált listájáról. Ez azt jelenti, hogy az ezekben az üzemekben feldolgozott arannyal többé nem lehet kereskedi a világ egyik legfontosabb nemesfém-központjában. Ez a döntés de facto megtiltotta az orosz arannyal való kereskedelmet Európában. A londoni piacon évente több ezer milliárd dollárnyi nemesfémmel kereskednek. Az LBMA listája széles körben elfogadott, mondhatni ez a nemzetközi aranykereskedelem szabványa. A legtöbb bank a világon csak olyan finomító által feldolgozott aranyat hajlandó kezelni, ami szerepel a londoni piac akkreditált listáján.

VG Podcast: Reneszánszát éli az arany

Bár a legtöbb aranyat keleten bányásszák, a megmunkálása Európában történik. A világ legjelentősebb arany feldolgozója Svájc, ahová a világ minden tájáról érkezik a nyers arany.

 

arany aranyfinomító nyers arany Svájc Oroszország nemesfém aranypiac
Kapcsolódó cikkek