légtérzár

Vulkánfelhő árnyékában az európai turizmus

Szombaton kitört Izland legaktívabb vulkánja, a Grimsvotn, hétfő délelőtt pedig egyből esésnek indult a légitársaságok és utazásszervező cégek részvényeinek az árfolyama az európai tőzsdéken. A befektetők reakciója korántsem meglepő, hiszen még mindig kísért egy másik izlandi vulkán, az Eyjafjallajökull kitörésének a rémképe, ami miatt tavaly áprilisban öt napra le kellett zárni az európai légteret, dollár százmilliós károkat okozva a légiközlekedési és turisztikai iparágnak szerte Európában. A szakértők szerint azonban most nem várható ilyen nagy felfordulás.

Kadhafi nyerhet a NATO tétlenkedésén

A Spiegel összefoglalója szerint a NATO továbbra is megosztott a líbiai offenzíva vezetésének kérdését illetően. Miközben az észak-atlanti szövetség tétovázik, Kadhafi javíthat pozícióján.

Megsemmisítették az első líbiai célpontot

Moammer Kadhafi a tűzszünetre vonatkozó ígéretek ellenére folytatja a felkelők által irányított városok elleni támadásokat, a lakosság menekül a forradalmárok központjának tartott Bengáziból, amelyre újabb és újabb csapásokat mér a diktátor. Egy francia harci repülőgép 17.45-kor megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet.

Líbia - 48 óra és vége?

A Khadhafihoz hű erők vadászgépekkel bombázták Bengázi repülőterét - közölték a felkelők -, és ezzel a háború első ízben került közel a felkelők fővárosához a harcok megkezdődése óta.

Líbia: most már tényleg légtérzár jöhet

Egyre valószínűbb, hogy nemzetközi beavatkozás következik Líbiában. Az Egyesült Államok azonban egyedül várhatóan semmilyen lépésre sem lesz hajlandó. Eközben előkerült a líbiai jegybank kormányzója, de nem lehet tudni, hogy melyik oldalon áll.

A téli időjárás miatt lett veszteséges a Ryanair

Üzleti évének utolsó negyedévében több mint tízmillió font veszteséget könyvelt el a Ryanair, Európa legnagyobb diszkont légitársasága. A vállalat a kedvezőtlen téli időjárással magyarázza az eredményeket.
Világgazdaság Piactér