Több száz orosz síelő ragadhat a bolgár hegyekben, miután a hazavezető utat ellehetetlenítik az orosz repülőket sújtó légtérzárak – írja a Reuters. A kommunista korszakban Moszkva szövetségi rendszerébe tartozó Bulgária szombaton zárta le légterét az orosz gépek előtt, hogy ezzel is kifejezze a szolidaritását az orosz támadás alatt álló Ukrajnával.

Fotó: AFP

Az ott vakációzó orosz turisták így hiába fizették ki előre az útjukat vagy akár kötöttek biztosítást is, nem tudnak légi úton hazatérni. A nyaralók szerint indokolt lenne az őket szállító gépekkel kivételt tenni, hiszen nem ők döntöttek a háború beindításáról. Persze a hazatérni képtelen orosz turisták szenvedései eltörpülnek az országból menekülő ukránok százezreinek a gondjaihoz képest, a bolgár turisztikai hivatalnokok megerősítették, hogy kihívás lesz az oroszok számára a hazaút.

A turisták a szomszédos, nem EU tag Szerbián vagy Törökországon keresztül próbálkozhatnak meg az utazással, ám ez eléggé költséges lehet. Az orosz turisták máshol is gondokba ütközhetnek, így az orosz utazási irodák szerint mintegy 18 ezren vannak a karib térségben, ahonnan az észak-amerikai és az európai légtérzár miatt szintén nem tudnak hazarepülni.