Közélet

Románia lezárta légterét az ukrán határ felett

Már három alkalommal csapódtak orosz harci drónok Románia területére, az ukrán határ közelében. Olyan drónokról van szó, amikkel Oroszország az ukrajnai folyami kikötőket támadja a Dunán. A Romániában földet ért eszközöket valószínűleg az ukrán légvédelem lőhette le. A becsapódások miatt Bukarest elrendelte a légtér lezárását az ukrán határ déli szakaszán.

Románia kiterjesztette a tavaly májusban bevezetett, civil és katonai repülőkre egyaránt érvényes repülési korlátozást az ukrán határszakasz déli, dunai szakasza mentén – közölte csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium. A védelmi és a szállításügyi minisztérium által elrendelt repülési korlátozás szerdán lépett érvénybe, amikor az ukrán folyami kikötőket ért orosz légi támadások során immár harmadik alkalommal estek dróndarabok román területre.

Romania,And,Ukraine,Two,Flags,On,Flagpoles,And,Blue,Sky
Fotó: Shutterstock

A civil és katonai pilótáknak szóló légi forgalmi navigációs figyelmeztetés (NOTAM) szerint Dobrudzsa északi részén, az ukrán határ mentén 20-30 kilométeres mélységben 4000 méter magasságig tilos bármilyen légi eszköz, illetve jármű közlekedése az állami járművek kivételével, beleértve a SMURD rohammentő-szolgálat gépeit és a vészhelyzetben lévő repülőket.

Eddig a légtérzár a határ térségében 1000 méteres magasságig és nyolc kilométeres mélységig terjedt.

Pár száz dolláros drónokkal semmisítettek meg egy milliókat érő orosz tankot – videó

Az ukrán erők robbanóanyagokkal felszerelt civil drónokkal támadtak meg egy orosz tankot.

A védelmi tárca közleménye megjegyzi, hogy 

a légtér hatékonyabb ellenőrzését lehetővé tevő repülési korlátozás kiterjesztését az ukrán folyami kikötők elleni orosz légi támadások erősödése tette szükségessé. 

Az intézkedés a – könnyű gépeket kiszolgáló, a határtól 18 kilométernyire lévő – tulceai repülőtér civil légi forgalmát nem érinti.

Múlt héten a Dunától 400, illetve 2500 méternyire, szerdán pedig a határfolyamtól mintegy 15 kilométernyire találták meg a Romániában lezuhant – feltehetően az ukrán légvédelem által lelőtt, az orosz hadsereg által használt – drónok darabjait. A román védelmi tárca elismerte, hogy ezeket sem a radarok, sem a járőrszolgálatot teljesítő harci repülőgépek nem észlelték. A becsapódott, méteres krátert okozó, adott esetben több ezer négyzetméteren szétszóródott dróndarabokat lakossági bejelentések alapján a térséget átkutató katonák találták meg.

A román vezetők háborús bűncselekményeknek minősítették, és határozottan elítélték Oroszországnak az ukrán lakosság és az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó dunai kikötők elleni támadásait. Szerdán a román diplomácia vezetője bekérette Oroszország bukaresti nagykövetét a román külügyminisztériumba, ahol egy államtitkár Románia határozott tiltakozását fejezte ki az ország légterének ismételt megsértése miatt.

 

légtérzár Románia Ukrajna repülési korlátozás dróntámadás
Kapcsolódó cikkek