Nemzetközi gazdaság

Századvég: ez a magyarok válasza a légtérzárra

A cég felmérése szerint a magyarok 78 százaléka ellenzi, hogy repüléstilalmi zónát alakítsanak ki Ukrajnában.

A magyarok 78 százaléka szerint Magyarország nem támogathatja, hogy repüléstilalmi zóna jöjjön létre Ukrajnában, mivel az világháború kitöréséhez vezethet – derült ki a Századvég legújabb közvélemény-kutatásából. A felmérés megvizsgálta, hogy a magyar lakosság hogyan vélekedik arról, hogy a repüléstilalmi zónát alakítson ki Ukrajna felett.

Az ukrán légtérzár régóta központi téma a szomszédban zajló konfliktussal kapcsolatban. Kijev mindenképp ragaszkodik hozzá, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször szorgalmazta a bevezetését, illetve elkeseredett annak késlekedése miatt. 

A repüléstilalmi zóna alapján a NATO erői valamennyi orosz repülőgépet megakadályoznák a mozgásban: ugyanakkor ha ez megtörténik, akkor szinte biztosan háború tör ki az észak-atlanti szövetség és Oroszország között. Erre egyébként Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is rámutatott, véleménye szerint a repüléstilalmi övezet létesítése „teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között”.

Stoltenberg: Ha a NATO ezt meglépi, teljes körű háború törne ki

A főtitkár szerint a NATO-nak nem szabad repüléstilalmi zónát kialakítani Ukrajna felett.

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Orbán Viktor miniszterelnök a március 24-i NATO-csúcsot követően kiemelte, a NATO közös álláspontja értelmében az a legfontosabb cél, hogy a háború ne lépje túl Ukrajna határait, ezért a tanácskozáson elvetették a repüléstilalmi zóna kialakításának gondolatát. 

Orbán Viktor: Nem hagyjuk, hogy belesodorjanak minket ebbe a háborúba!

NATO- és EU-csúcs is lesz a héten. Vannak tagállamok, amelyek felvetették, hogy légtérzárat hozzon létre a NATO Ukrajna felett – mondta a Facebookra feltöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök.

Kijelenthető, hogy a NATO-csúcson meghozott döntés tükrözi a magyar választópolgárok döntő többségének elvárásait 

– írja a Századvég, amelynek kutatása szerint a magyarok több mint háromnegyede (78 százaléka) úgy látta, Magyarországnak nem szabad támogatni a repüléstilalmi zóna kialakítását Ukrajnában, mert az világháború kitöréséhez vezethet, ezzel szemben 14 százalékuk szerint Magyarországnak támogatnia kellett volna ezt a felvetést.

 

légtérzár háború Ukrajna repüléstilalmi zóna NATO
Kapcsolódó cikkek