Közélet

Kadhafi harcol és provokál: "Megsértették a légtérzárat"

Helyszíni beszámolók szerint a kormányhadsereg tüzérsége erőteljesen lövi a város központi negyedeit, és Adzsdábíja felett sűrű fekete füst gomolyog.

Egy felkelő arról számolt be, hogy a katonák a lázadók erős ellenállásába ütköztek. A felkelők szerint négyen közülük elestek a támadásban. Szerintük az adzsdábíai harcokban előző napon, szombaton nyolc kormánykatona és négy lázadó vesztette életét.

Kadhafi katonái homokszínű terepjárókkal hatoltak be a városba, és civil ruhás orvlövészek is velük érkeztek. A kormánykatonák, elkerülendő a nyugati koalíció légicsapásait, a felkelőkéhez hasonló terepjárókat használnak a városi harcokban. A lázadók közben teherautókból rakétákkal lövik a sivatagot a város peremkerületeiből, nehogy Kadhafi erői oldalba támadják őket, és körülzárják a Adzsdábíját.

A Moammer Kadhafihoz hű erők szombaton érték el a város peremét. Adzsdábíja az utolsó nagyváros a Bengázi felé vezető úton, s bevétele esetén Kadhafi katonái számára megnyílik az út a felkelők legfőbb erőssége felé. A jobbára kiképzetlen lázadók a múlt héten megpróbálták újraszervezni soraikat, de nem tudták megtartani az Adzsdábíjától keletre fekvő Brega olajkikötőt.

Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Kadhafi katonái szombaton a bregai olajterminálok közelében lelőtték a lázadók két, amerikai gyártmányú helikopterét. Káid kirohanást intézett a ellen, amiért engedi a lázadóknak légi járműveik használatát az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozata ellenére, amely elrendelte légtérzárat Líbia felett. Felmerül a kérdés, hogy a BT-határozat csak líbiai kormánycsapatokra, vagy mindkét félre vonatkozik-e - firtatta Káim.

 

légtérzár felkelő bombázás kadhafi hadsereg Líbia NATO
Kapcsolódó cikkek