lignit

Új tárgyalás a mátrai lignitblokkról

Az egri közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a Mátrai Erőmű által építendő lignittüzelésű blokk környezetvédelmi engedélyét.

WWF: zöldülnie kellene a Mátrai Erőműnek

Tisztán biomassza-, nap- és esetleg szélerőműves kombinációban látja a Mátrai Erőmű reális jövőjét Vaszkó Csaba, a WWF illetékese, míg a társaság leköszönt elnöke kitart a lignitüzem életképessége mellett. A döntés a még ki nem választott új tulajdonos kezében van.

Kérdéses lehet a Mátrai Erőmű jövője?

Kérdésessé vált a Mátrai Erőmű napokban bejelentett eladása, valamint az erőmű által tervezett új ligniterőmű megépítése is. Az Eurelectric (európai villamosenergia-társaságok együttműködési szervezete) ugyanis múlt héten közzétett állásfoglalása alapján a szervezet tagvállalatai nem építenek új szénerőműveket 2020 után.

Nem szénalapú, hanem napelemes fejlesztést terveznek a Mátrai Erőműben

A kormány fontos célnak tekinti, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. az energiaellátás biztonságának garantálásán keresztül továbbra is stabil szereplője maradjon a hazai villamosenergia-szektornak – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejelsztési miniszter. Németh Lászlóné megerősítette, hogy az MVM Csoport vizsgálja annak lehetőségét, hogy érdemes-e a Mátrai Erőmű Zrt-ben jelenleg meglévő 26,1 százalékos részesedésüket növelni és ha igen, milyen feltételekkel. A Mátrai Erőmű nem tervez szénalapú fejlesztést, alapvetően széndioxid-semleges projektekbe történő beruházást terveznek. Ilyen például a zagyterek rekultiválásával kialakított napelemes erőművi projekt.

Szabályoznák, hogy mit égethetne el a lakosság a tüzelőberendezésekben

Jogszabályt terveznek készíteni a szilárd tüzelőanyagok, mint a szén, a lignit, a biomassza, vagy a tőzeg lakossági tüzelőberendezésben történő égetéséről, hogy többek között csökkenjen a levegő káros szálló por tartalma. Jelenleg csak a folyékony tüzelőanyagok vonatkozásban van szabályozva a tüzelőberendezésekben felhasználható tüzelőanyag minősége. A háztartásokban hulladékot és veszélyes anyagokat is elégetnek a kályhákban illegálisan, ennek visszaszorítását a lakosság tájékoztatásával remélik.

Új utakon a Mátrai Erőmű

Látszólag kikövezett, valójában igencsak rögös úton jár a Mátrai Erőmű. Az idén rá váró, közel 10 milliárd forintos költségnövekedésre ipari parkja bővítésével, naperőmű-, és biomassza tervekkel, a lakossági hulladék energetikai célú hasznosításával válaszol.

Lehetőségek az ásványvagyonban

Fenn kell tartani, vagy növelni a szén arányát az áramtermelésben, erősíteni a hazai szénhidrogén-felhozatalt, felmérni a hasadóanyagok bányászatának újraindítását, megteremteni a geotermia hasznosításának feltételeit, és a ritkaföldfémek bányászatának stratégiáját.
Világgazdaság Piactér