Görögországban a nyári szezon lecsengése után már csak haloványan pislákolhatnak majd a lámpák az utcákon, a történelmi emlékművek sem fürdenek majd a fényárban, de a háztartásokat is korlátozhatják – figyelmeztetett Kosztasz Szkrekasz környezetvédelmi és energiaügyi miniszter. Szkrekasz elmondta a Kathimerini napilapnak: a fent leírt intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy Európa valóban csökkentse 15 százalékkal  a földgázfogyasztását, de egyébként is szükség lehet rájuk, ha Oroszország teljesen leállítja az Európába irányuló földgázszállítást.

Kostas Skrekas,  Minister arrives to attends in an emergency meeting to discuss the energy situation in Europe amid Russia's invasion of Ukraine, in Brussels, Belgium February 28, 2022
Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt az önkormányzatoknak le kell kapcsolniuk a közvilágítás 10 százalékát, valamint a műemlékek kivilágítása is csak hajnali három óráig maradhat égve. Az intézkedések kezdetben önkéntesek lesznek, de kötelezővé tehetik őket, ha nem jelentkezik elég helyi önkormányzat – figyelmeztetett Szkrekasz.

„Mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy nem viselkedhetünk úgy, mintha semmi nem történne körülöttünk” – mondta a miniszter.

Van egy háború, amelynek során elpusztulhat egy ország, és egy olyan energiaválságot is generálnak, amilyenhez hasonlót még soha nem láttunk… fel kell ismernünk, hogy nem pazarolhatjuk az energiát– hangsúlyozta.

Night view of the Parthenon and Acropolis in the Greek capital Athina. Long exposure photography showing the antiquities illuminated in the dark with the urban landscape of the city around. The ancient hill of Acropolis, including the worldwide known marble made temple Parthenon and remains of many ancient buildings of great architectural and historic significance as the Erechtheion, Propylaia, Temple of Athena Nike, the Caryads and more. Acropolis was severed heavy damage during the Ottoman occupation. It is nowadays UNESCO World Heritage site since 1987. The Parthenon was a temple dedicated to the ancient Greek goddess Athena, it was built in 432BC by the architects Iktinos and Calicrates. There were also famous sculptures from Phidias inside. Athens, Greece on August 25, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Átfogó kampányt is hirdethetnek a következő hónapokban, hogy a háztartásokat is rávegyék az energiafogyasztás mérséklésére.

Természetesen a legvégső intézkedés a lakossági fogyasztókra kényszerített fogyasztáscsökkentés a folyamatos áramszünetekkel… ám semmit sem zárhatunk ki.

A kormány ezen szűkös időszakokkal támogatná bizonyos iparágak működését, függetlenül attól, hogy az jóváhagyja-e a megoldást, ahogyan azt a kormány kérte, vagy sem.

Az energiaválságra tekintettel azonban az iparágak már elkezdték megváltoztatni az általuk használt tüzelőanyagok keverékét, így a vállalatok földgázfogyasztása 2022 első felében az előző év azonos időszakához képest 71,06 százalékkal, 1,67 terawattórára esett vissza, és mára a földgáz a görög ipar üzemanyag-fogyasztásának mindössze 5,51 százalékát teszi ki.

Az energiaszükségletet rövid távon részben a meglehetősen szennyező lignit vagy barnaszén termelésének növelése fogja fedezni, valamint megkérték a legnagyobb görög villamosenergia-ipari vállalatot, a Public Power Corporationt is, hogy több mint kétszeresére növelje a villamosenergia-termelését.