Az augusztus–októberi három hónap során 1,7 százalékkal csökkent a hazai áramfelhasználás az egy évvel korábbihoz képest a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal októberi villamosenergia-piaci jelentése szerint, amely figyelembe vette a a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének előzetesen becsült adatait is.

mátrai erőmű
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A villamosenergia-termelés az előző évihez hasonló szinten alakult. A paksi karbantartás befejeztével a nukleáris termelés 27,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. 

A lignitalapú előállítás is nőtt, ebben a hónapban elérte az 564 MWh-s átlagos mennyiséget, ami az utóbbi 3 év legmagasabb értéke.

 A maximális naperőművi termelés az évszaknak megfelelően csökkent, és az 1685 megawattos maximális teljesítményértéket érte el. A földgázüzemű egységeknél csökkent a rendelkezésre állás a gönyűi erőmű karbantartása miatt. Miközben középtávon a piacok továbbra is jelentős szűkösséget áraznak, és a 2023-as éves termék ára megawattóránként (MWh) 400 euró felett alakult, a másnapi piacon a hónap eleji 300 euró feletti szintről október végére átmenetileg 160-ra zuhantak a jegyzések. Ám novemberben újra emelkedés kezdődött, a másnapi áramtermékárak jelenleg 400 euró körül ingadoznak. 

A földgázárak ideglenes beszakadását az átmeneti kínálati bőség okozta, mert az enyhe időjárás miatt esett a kereslet, a többletforrásokat pedig a jelentés szerint nehéz volt elhelyezni a tárolók telítődése következtében. 

A hó végén a másnapi piaci árak így átmenetileg visszatértek az egy évvel korábbi szintre.

Az előző év októberéhez képest 7,1 százalékkal kevesebb áramot termeltek az öt legnagyobb európai piacon. A legnagyobb továbbra is a franciaországi visszaesés volt 21,8 százalékkal, de a nukleáris termelés is 31 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A megújulóalapú termelés nem változott, a fosszilis előállítás nőtt. A földgáztüzelésű termelés 18 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.