Tóth József

Népszavazás három margitszigeti lakosnak

Alkotmánybírósághoz, ombudsmanhoz, államfőhöz fordul a XIII. kerület amiatt, hogy a korábban igazgatása alatt lévő Margitszigetet a főváros közvetlen irányítása alá vonták – közölte Tóth József polgármester. A Margitszigetnek három lakosa is van, nekik egy véleménynyilvánító népszavazást írnak ki, ugyanakkor nem tisztázott, hogy egy önkormányzati választáson, hogyan választanának polgármestert, vagy képviseleti testületet. Az angyalföldi főépítész szerint a jövőben nem csak egy főváros által kidolgoztatott tervezetben szereplő öt telket hozhatnának létre, hanem az elvi lehetősége meg lesz akár még több telek létrehozására is.

Óriásit emelkedett a burgonya ára

Áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 11,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek árának növekedése (3,2 százalék) messze elmaradt a növényi termékek áremelkedésétől (15,9 százalék), közölte a KSH.

TÖOSZ: jogsértő lehet a Margitsziget átvétele

A Margitsziget fővároshoz való kerülésével fennáll a lehetősége annak, hogy hasonló törvénymódosítással egyéb önkormányzatok közigazgatási határát – az érintettek akaratával szemben – a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés megváltoztathassa, amelynek révén sérülhet az önkormányzáshoz való jog – közölte tegnap a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Tarlós István főpolgármester szerint a kerületi főépítész parcellázásra vonatkozó, például a Világgazdaságnak adott nyilatkozatai a „büntetőjog határát súroló rágalmak, politikai hisztériakeltések”. A XIII. kerület közölte: a főpolgármester nevetségessé teszi magát, félrebeszél.

Nyomozhat Svájcban az amerikai adóhivatal

Több éve tartó egyezkedés zárult le, miután a svájci kormány beleegyezett: az országban működő bankoknál amerikai állampolgárok ügyében vizsgálatot folytathatnak az Egyesült Államok hatóságai.

Brüsszel: 2012-ben elszáll a magyar költségvetés

Olli Rehn, pénzügyi biztos az Európai Bizottság őszi előrejelzésének közzétételét követően úgy nyilatkozott, hogy a közép-európai országokat csak arra tudja kérni, hogy ne fordítsák vissza a nyugdíjreformot, és igyekezzenek tartani a hiánycélt.
Világgazdaság Piactér