Világgazdaság

Brüsszel: 2012-ben elszáll a magyar költségvetés

Olli Rehn, pénzügyi biztos az Európai Bizottság őszi előrejelzésének közzétételét követően úgy nyilatkozott, hogy a közép-európai országokat csak arra tudja kérni, hogy ne fordítsák vissza a nyugdíjreformot, és igyekezzenek tartani a hiánycélt.

A nyugdíjreform visszafordítását követően a segítségével csökkenő államadósági szintre számít a kormány és várhatóan 3 százalék alatti hiányt ér el a költségvetés jövőre. A nyugdíjreform visszafordítása azonban elszámolási kérdéseket vethet fel, mellyel kapcsolatban az Európai Bizottság még nem tett állásfoglalást.

A hétfőn bemutatott őszi előrejelzés, azonban arra ad következtetést, hogy nem vették figyelembe az előrejelzés megalkotásakor a magán-nyugdíjrendszer felszámolását. Az idei évre a Bizottság szerint tartható a 3,8 százalékos hiánycél. Azonban jövőre amikor Magyarországnak kötelessége hiányát 3,0 százalék alá szorítani az előrejelzés szerint 4,7 százalékos költségvetési hiány várható. 2012-ben pedig tovább emelkedik a hiány mértéke, a Bizottság számításai szerint elérheti a 6,2 százalékot is.

Az államadósság szintjének előrejelzése is arra enged következtetni, hogy a Bizottság egyelőre nem számoln a magán-nyugdíjpénztárak által felhalmozott vagyonnal (amennyiben az befolyik, teljesülhetnek a kormány céljai). Az idei 78,5 százalékos GDP-arányos államadósság szint a kormány szándékaival ellentétben jövőre tovább emelkedhet a Bizottság szerint. 2012-ben folytatódhat a tendencia a tanulmány szerint és 81,6 százalékra emelkedhet.

A munkanélküliséget tekintve Magyarországon is hosszabb stagnálást jelez előre a tanulmány. Az idei évre 11,1 százalékos munkanélküliségi szintet jeleznek előre, ami véleményük szerint a csúcspont lehet, és jövőre már minimális csökkenés várható. 2011-ben a tanulmány szerint 11,0 százalékos lehet a ráta szintje, 2012-re pedig már jelentősebb csökkenést követően 10,3 százalék.

Az előrejelzés szerint a 2010-11-ben körülbelül 1,75 százalékkal, 2012-ben pedig körülbelül 2 százalékkal nő. A hétfőn kibocsátott őszi előrejelzés Magyarország esetében uniós átlag feletti az idei évre 1,1 százalékos növekedést jelez előre. A 2011-es évben 2,8 százalékos, 2012-ben pedig 3,2 százalékos növekedés várható a Bizottság szerint.

Nissan A Monetáris Tanács kamatdöntései Medicina Lakossági energia és üzemanyagárak GDP TV-csatornák Európai Bizottság A szerkesztő ajánlja makroadatok polgármester Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Tóth József forintárfolyam Elemzői vélemények adósság BAMOSZ Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Gyurcsány Ferenc autó hiány makromutatók fogyasztási cikkek Fúzió és akvizíció Zöld ügyek Wall Street Mol Európai Unió Piacbefolyásoló adatok költségvetés Gazprom előrejelzés mtv Környezettudatos életmód