Magyar gazdaság

Egymilliárd forintból 54 önkormányzati bérlakás a XIII. kerületben

A főváros XIII. kerületi önkormányzata 2010–ig 200 bérlakás építését tervezi, ebből az első, 54 önkormányzati bérlakást magában foglaló lakóépületet most adták át.

Tóth József polgármester közölte: az új ház csaknem egymilliárd forintba került, melyhez a főváros 150 millió forinttal járult hozzá. A beruházást az Angyalföldi Vagyonkezelő Zrt. gondozta, a házat a Nedár és Dóczy Építési Iroda tervezte, a Minos 2002 Kft. építette. Az elkészült bérlakásokat megpályáztatták, többségükre 8-10 szeres túljelentkezés volt. A bérleti díjak költségalapúak, 463 + áfa négyzetméterenként.

Az alápincézett, ötszintes és tetőtér-beépítésű, középfolyosós rendszerű házban szintenként 11 lakás van, a garázsszintről indul a lépcsőház és a lift. A lépcsőház az épületet két szárnyra bontja. Az épület kielégíti az akadálymentes közlekedés feltételeit. A lakások döntően 40 négyzetméter alapterületűek, 1+1/2 szobásak. Az emeleti szinteken 10-10 – 1+1/2 szobás – lakás és 1 garzon van, az 5. szinten három 1+1/2 szobás és 7 garzonlakást alakítottak ki. Az összesen 43 1+1/2 szobás lakás amerikai konyhás, külön WC–vel és fürdőszobával rendelkezik, erkély, illetve franciaerkély tartozik hozzájuk, a 11 garzonlakás teraszos. A konyhák az utcai frontra kerültek. Az épület homlokzata terrakotta színű, a nyílászárók fehér műanyag szerkezetek. A földszinten 1 bérbeadható üzlethelyiséget alakítottak ki, melynek funkcióját a későbbiekben a bérlő határozhatja meg.

Az épület szervesen csatlakozik a szintén Lőportár utca 5. alatti, 2003-ban felújított 100 százalékban önkormányzati tulajdonú épülethez, azzal közös belső udvara, kertje van. A tervezők így tudták megoldani az új és a régi épülethez szükséges 71 parkoló kialakítását.

Az épület átadásával egy időben megnyílt egy új utca első szakasza is, mely a későbbiekben csendes, sétáló utcaként egészen a Dózsa György útig tart majd. A környék teljes csatornahálózata megújult, így a terület közműellátottsága minden igényt kielégít, befejezésével a Lőportár utcát is leaszfaltozták.

Az elmúlt négy esztendőben a fővárosban a legtöbb lakást a XIII. kerületben építették és adták át. Az önkormányzat közel ötszázzal bővítette bérlakásállományát, pályázat útján támogatta a társasház-tulajdonosokat ingatlanuk felújításában. Ennek eredményeként több ezer család életkörülményei javultak a kerületben.

önkormányzati bérlakások Minos 2002 Kft. Tóth József XIII. kerület
Kapcsolódó cikkek