Világgazdaság

Nyomozhat Svájcban az amerikai adóhivatal

Több éve tartó egyezkedés zárult le, miután a svájci kormány beleegyezett: az országban működő bankoknál amerikai állampolgárok ügyében vizsgálatot folytathatnak az Egyesült Államok hatóságai.

A svájci kormány megteremti a jogi alapját annak, hogy az országban működő bankoknál az amerikai hatóságok vizsgálatot folytassanak amerikai állampolgárok után. A megegyezés nyomán több tucat pénzintézet ügyfelei és munkatársai után nyomozhatnak majd, jóllehet – a kormány bejelentése szerint – személyazonosságukat továbbra sem fedik fel.

Az eltitkolt jövedelmek után összességében akár tízmilliárd dollárnyi büntetést róhatnak majd ki az amerikai hatóságok – állítják a Reutersnek nyilatkozó források.


A most megszületett indítványt még a svájci parlamentnek is el kell fogadnia, a kormány szerint a jövő hónapban. Mindez azért fontos, mivel az egyezmény nélkül az USA intézményei nyomozást indíthattak a pénzintézetek ellen – áll a pénzügyi tárca közleményében.
A banktitok svájci rendszerét az utóbbi időben éles támadások érték, elsősorban az illetve Washington részéről.

Svájc legrégebbi magánbankja, a Wegelin & Co. januárban kénytelen volt bezárni, miután csaknem 58 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte egy amerikai bíróság.

Politikai közvélemény-kutatások tech makroadatok polgármester banktitok Tőzsdei elemzések Tóth József Orbán Viktor Balog Zoltán Oroszország Elemzői vélemények A második Orbán-kormány adóelkerülés trafiktörvény energetika A KSH jelenti Reklám és Média makromutatók Pápai Hús mezőgazdaság A munka világa Deviza- és árupiac SvájcRogán Antal Vaskerék adócsalás Adórendszer Magyarországon