A brit oktatásügyi miniszter, Gillian Keegan egy televíziós interjúban fejtette ki, hogy a jelenlegi válság alatt gazdaságilag inkoherens lenne teljesíteni a tanárszakszervezet fizetési követeléseit. Miközben erről beszélt, a csuklóján jól látható volt a 10 ezer font értékű Rolex karórája. Angliában a fizetésemelésért indult sztrájk miatt majdnem minden tizedik iskolának be kellett zárnia.

Weekly Cabinet Meeting in London LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 29: Secretary of State for Education Gillian Keegan arrives in Downing Street to attend the weekly cabinet meeting in London, United Kingdom on November 29, 2022. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A brit oktatásügyi miniszter, Gillian Keegan.
Fotó: Rasid Necati Aslim

A Mirror arról írt, hogy a miniszter szerint nagyon kiábrándító, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek közben a tanárok sztrájkba kezdtek a fizetésük miatt. Az oktatásügyi tárcát sok támadás éri, amiért irreálisnak nevezik a tanárok követeléseit, miközben a miniszter egyetlen tanár félévnyi fizetését hordja a csuklóján.

A bérekről szóló harcok közben tanárok tízezrei tették le a munkát az Egyesült Királyságban. Az oktatási miniszter szerint az iskolák bezárása már túlmegy egy határon, és csalódottságát fejezte ki a brit Nemzeti Oktatási Unió tevékenysége miatt. Ezzel együtt köszönetet mondott azoknak a tanároknak, igazgatóknak és a kisegítő személyzet tagjainak, akik

tudják, hogy a gyerekek oktatása és jóléte mindig a legfontosabb.

Hozzátette, hogy a fizetési tárgyalások folytatódnak a szakszervezetekkel a munkateher csökkentéséről, a toborzásról és a dolgozók megtartásáról.

Törvényi úton számolna le a brit sztrájkolókkal a kormány

A javaslat szerint egyes ágazatokban minimális létszámot kellene fenntartani.

Az oktatási minisztérium szerint majdnem minden tizedik iskolát be kellett zárni a sztrájk miatt. A hivatal információi szerint az iskolák 45,9 százaléka működik normális tanrendben, míg 44,7 százaléknál korlátozások vannak. Az iskolák 9,3 százaléka bezárt. A szakszervezet szerint a Gillian Keegan miniszterrel folytatott tárgyalások után egyértelművé vált, hogy csakis sztrájkkal lehet érvényesíteni a követeléseiket.

A Rolex miatti kritikákra Keegan meglehetősen cinikus választ adott, mivel 

szerinte a felháborodás oka a fordított sznobizmus.

Egy óraszakértő a Twitteren közölte, hogy a tárcavezető csuklóján egy Rolex Lady-Datejust 31 Everose volt látható a televíziós interjúban. A tanárok szerint a gazdagságban élő politikusok egyszerűen nem értik, hogy mit jelent az átlagemberek számára a megélhetési válság. 

A szakszervezet jelezte, hogy amennyiben nem kapnak jobb fizetési ajánlatot, akkor folytatják a sztrájkot.

 

Most vegyen Rolexet, mert később drágább lesz

Az idén is kétszer emelhet árat a luxusóragyártó.