Grant Shapps brit gazdasági miniszter kedden sztrájkellenes törvényjavaslatot terjesztett a parlament alsóháza elé, amellyel a kormány a minimumra csökkentené a munkabeszüntetésből eredő gazdasági zavarokat. A javaslat ellen a Munkáspárt és a szakszervezetek is keményen tiltakoznak – írta a Bloomberg.

LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 19: Secretary of State for Transport of the United Kingdom Grant Shapps, leaves Downing Street after attending the weekly cabinet meeting in London, United Kingdom on July 19, 2022.
Grant Shapps brit gazdasági miniszter.
Fotó: Radid Necati Aslim / AFP

A törvényjavaslat értelmében a sztrájknapokon minimális szolgáltatási szintet írnának elő a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a vasút számára, az alapvető létszám meghatározását pedig a kormány végezné.

Soha nem vonnánk meg az emberektől a sztrájkjogot, de amikor sztrájk van, az élet és a testi épség az első, és erre vonatkozóan biztonsági normákat kell bevezetni

– mondta Shapps a GB Newsnak.

A miniszter által javasolt jogszabály a teljes egészségügyre és tömegközlekedésre, az oktatásra, a nukleáris energiára és a határvédelemre is kiterjed, de ezekben az ágazatokban a minimális szolgáltatási szint önkéntes megállapodás alapján érvényesül.

Mivel a tanárok és az orvosok is azzal fenyegetőztek, hogy csatlakoznak a sztrájksorozathoz, a kormány tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel, azonban a megbeszéléseken nem sikerült megakadályozni a tervezett munkabeszüntetéseket. Az egészségügyi dolgozók bérkövetelésével szemben azonban enyhült a kormányzati ellenállás, és Steve Barclay miniszter közölte, hogy nyitott a fizetésemelések előrehozására.

A törvényjavaslat legerősebb és egyben legtöbbet kritizált pontja lehetővé tenné a munkáltatók számára, hogy az alapvető ágazatokban

kirúgják a sztrájkoló munkavállalókat, és bepereljék a szakszervezeteket, ha nem nyújtanak minimális szolgáltatási szintet – azt a szintet, amelyet a kormány határozhat meg a munkabeszüntetések előtt.

Rishi Sunak miniszterelnök kormánya keményen lép fel a munkavállalók ellen, és megpróbálja korlátozni a sztrájkjogukat, miután az országon történelmi sztrájkhullám csapott át. Eddig az egészségügy mellett a postaszolgálat, a reptéri határrendészet, a vasutasok, a buszsofőrök és a köztisztviselők sztrájkoltak, akikhez hamarosan a tanárok is csatlakozni fognak. Ez gyakorlatilag behúzta a féket a brit gazdaságban, és az ünnepek alatt hatalmas kimaradásokat okozott.

Historic strike by nurses in UK LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 15: Demonstrators, holding placards and banners, gather to protest wage increase offered under inflation and working conditions during a strike by NHS nursing staff outside St. Thomas' Hospital in London, United Kingdom on December 15, 2022. (Photo by Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / AFP

A jogszabály a szakszervezetek és a Munkáspárt (LP) részéről valószínűleg kemény ellenállásába fog ütközni. Az LP vezetője, Keir Starmer megfogadta, hogy hatályon kívül helyezi, ha lehetősége lesz rá. A szakszervezetek kongresszusa (TUC) kedden felszólította a törvényhozókat, hogy utasítsák el a szerintük „könnyű kirúgást” elősegítő javaslatot.

Legyünk egyértelműek: ha elfogadják, ez a törvényjavaslat meghosszabbítja a vitákat és megmérgezi az ipari kapcsolatokat – ami gyakoribb sztrájkokhoz vezet. Ez a jogszabály azt jelentené, hogy amikor a munkavállalók közösen sztrájkra szavaznak, akkor munkára kényszeríthetik és kirúghatják őket, ha nem tesznek eleget a követelésnek. Ez nem demokratikus, nem működőképes, és szinte biztosan törvénytelen

– nyilatkozta Paul Nowak, a TUC főtitkára.

A jogszabály a jelenleg és a közeljövőben folyó sztrájkokra nem lesz hatással, ám Shapps véleménye szerint a törvényjavaslat elfogadása kevesebb mint hat hónapot fog igénybe venni. Szerinte a kormány az emberek biztonságát tartja szem előtt, és az ő érdekükben cselekszik, de a kritikusok szerint a szolgáltatások a sztrájkok alatt is működtek, csak alacsony létszámmal, és a törvény valódi lényege a kirúgások megkönnyítése és a sztrájkolók elleni megtorlás.