Kibertámadás ért Németországban számos tartományi és szövetségi állami intézményt – jelentette csütörtökön az ARD országos közszolgálati televízió.

GM Reclaims Spot As Top Automaker In U.S., As It Overtakes Toyota
AUSTIN, TEXAS - JANUARY 05: GMC pickup trucks are displayed for sale on a lot at a General Motors dealership on January 05, 2023 in Austin, Texas. General Motors has reclaimed its title as the top-selling carmaker in the U.S. after outselling Toyota in 2022. GM reported that the company sold approximately 2.7 million vehicles last year, while Toyota came in just over 2.1 million vehicles sold. (Photo by Brandon Bell/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A kedden indított első hullám óta országszerte egyre 

több helyen észlelnek állami szervek weboldalainak megbénítását célzó úgynevezett túlterheléses (DDoS) támadásokat.

Berlinben például a tartomány történetének legnagyobb szabású támadását regisztrálták a szenátus – a helyi kormány –  oldalai és a Berlin.de kormányzati portál ellen. A főváros körül elterülő Brandenburg tartományban egy sor online ügyintézési szolgáltatás is leállt.

Oroszbarát kibertámadás érte a francia nemzetgyűlés honlapját

A támadást a NoName057 elnevezésű oroszbarát hekkercsoport vállalta magára. A csoport 2022 márciusában alakult, oroszul és angolul kommunikál, és elsősorban terheléses támadásokat hajt végre.

Több tartományban nyomozást indítottak a helyi hatóságok a szabotázs miatt. Alsó-Szászországban az első adatok oroszbarát háttérre utalnak – nyilatkozott az informatikai bűncselekmények területén illetékes verdeni ügyészség szóvivője. A tartományi belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a 

számos rendőrségi honlap elérhetetlenné válásával kedden indult támadás elhárításán még csütörtökön is dolgoztak.

Mecklenburg–Elő-Pomerániában, Schleswig-Holstein, Szász-Anhalt, Szászország, Saar-vidék és Türingia tartományban is regisztráltak túlterheléses támadást kormányzati oldalak ellen.

Támadás érte az ország nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységét összehangoló szövetségi minisztérium egyik új portálját is, amely az Oroszország ellen védekező Ukrajna újjáépítését szolgáló kezdeményezéseket fogja össze. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e kapcsolat az ügy és a tartományi kormányok elleni támadássorozat között.