Egy kínai űrkutatási startup elindította első rakétáját egy tengeri platformról a Sárga-tengeren: a pekingi székhelyű Orienspace által készített Gravity-1 közepes méretű rakéta helyi idő szerint délután fél kettőkor szállt fel egy hajóról az északkeleti Haiyang város partjainak közelében, és három műholdat állított pályára az állami média szerint. A szatelliteket meteorológiai elemzésekre használják.

(240111) -- HAIYANG, Jan. 11, 2024 (Xinhua) -- A Gravity-1 (YL-1) commercial carrier rocket carrying three satellites is launched from waters off the coast of Haiyang, east China's Shandong Province, Jan. 11, 2024. China on Thursday sent a sea-launched Gravity-1 (YL-1) carrier rocket into space, sending three satellites into the planned orbit.   The Taiyuan Satellite Launch Center launched the commercial rocket at 1:30 p.m. (Beijing Time).   It was the first flight mission of the YL-1 commercial carrier rocket. (Photo by Wang Keqi/Xinhua) (Photo by Wang Keqi / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó:  Wang Keqi / XINHUA / AFP

A küldetés a kilencedik tengeri indítás volt Kínában. A világ második legnépesebb országa a vezető űrhajózó nemzetek között egyedüliként tette űrstratégiájának fontos részévé a tengeri indításokat. A Orienspace szerint ezek nagyobb rugalmasságot biztosíthatnak az üzemeltetőknek, olcsóbb a kilövés és jelentősen csökkenti  a rakétatörmelékből eredő kockázatokat – írja a Bloomberg.

A 2020-ban alapított Orienspace 2022-ig mintegy 150 millió dollárt gyűjtött össze a befektetőktől. A vállalat egyik legfőbb versenytársa, a szintén pekingi székhelyű Galactic Energy Aerospace Technology, amely elsőként hajtott végre tengeri kilövést még 2023 szeptemberben. A cég Ceres-1 rakétája akkor négy műhodat állított pályára, amelyeket szintúgy meteorológiai elemzésekre terveztek.

Űrverseny

Az elmúlt években fokozódott az űrkutatási verseny, miután Kína és az Egyesült Államok is szemet vetett a Hold potenciális ásványkincseire. Kína egyelőre le van maradva az Egyesült Államok mögött tapasztalatban és technológiában, miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legutóbb 1972-ben küldött embert a Holdra, és az amerikai űrhajósok 2026-ben várhatóan visszatérnek az égitestre.

Kína két rakétát küldene a Holdra 2030-ig: az egyik az égitest felszínén landoló leszállóegységet, a másik az asztronautákat és az űrhajót szállítaná  Mindkét rakéta belépne a Hold pályájára, és a sikeres dokkolást követően az űrhajósok leereszkednének az égitest felszínére. Ennek érdekében egy teljesen új hordozórakétát, űrhajót, leszállóegységet és holdjárót is fejlesztenek.

Most már Dél-Korea is onnan kémkedik, ahol eddig csak a nagyok jártak

Dél-Korea sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját a szöuli védelmi minisztérium szerint. Az ázsiai ország ezzel bekerült azon államok körébe, amelyek saját eszközt juttattak az űrbe. A fellövésben a SpaceX amerikai űripari vállalat Falcon 9 hordozórakétája segített, amely nyáron a Műegyetem kisműholdját is hordozta.