Dél-Korea pénteken kémműholdat indított a kaliforniai Vandenberg támaszpontról. A fellövésben a SpaceX amerikai űripari vállalat Falcon 9 hordozórakétája segített, amely nyáron a Műegyetem kisműholdját is hordozta.

Dél-Korea pénteken kémműholdat indított a kaliforniai Vandenberg támaszpontról.
Fotó: SpaceX

Az indítást eredetileg november 30-ra tervezték, de a rossz időjárási körülmények miatt el kellett halasztani.

Korábbi közlések szerint Dél-Korea 2025-ig további négy kémműholdat tervez indítani, ezek közül az elsők elektro-optikai és infravörös tartományban működő berendezésekkel hivatottak megfigyelni Észak-Koreát, amely már november 21-én pályára állította első saját katonai kémműholdját, és azt állítja, hogy fényképeket készített a jelentősebb dél-koreai katonai létesítményekről, valamint a Fehér Házról és az amerikai védelmi minisztériumról Washingtonban, továbbá a Guam szigetén lévő és a hawaii amerikai légitámaszpontról – írja az MTI.

Míg a dél-koreaiaknak az amerikaiak segítettek a műhold űrbeküldéséhez, addig koránt sem ilyen boldogok az észak-koreaiak űreszköze miatt.

Kémműhold: szankciókkal torolják meg a phenjani projektet

Észak-Korea kémműholdjára szankciókkal reagált az Egyesült Államok és néhány szövetségese. A kémműhold miatt olyan személyek kerültek fel a listára, akik közreműködtek a fellövésében. A gyanú szerint Oroszország technológiával és szakértelemmel is segített Phenjannak az első sikeres műhold fellövésben.