Friss híreink

Pezsgésbe hoznák az országot

A pezsgőbontós képekből kialakított interaktív Magyarország térkép egy közösségi felületté válik, melyen látható, hogy ki merre pezseg.

Újra törlesztenek a társaságok

A vállalati ügyfelek zöme gazdasági helyzete normalizálódásával kijön a moratórium alól, az igénybe vevők aránya ötödével, 35 százalékra csökkent február végére – derült ki az MNB adataiból.

Egyre többen fizetnek késve

A piaci szereplők válaszai alapján megfogalmazott prognózis szerint év végére a 360 milliárd forintot is elérheti a késedelmes fizetések összértéke.

A lengyel Amazon!

Idővel maga a piac fogja kinyírni a passzív alapkezelést.

Nem minden zöld, ami fénylik

Az európai fogyasztók előszeretettel rendelnek az internetről, és a helyben vásárlást is egyre többen részesítik előnyben.

Norvégiában csak mRNS-vakcinával oltanak

A kormány által felkért szakbizottság az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltóanyagának kizárását javasolta az ország oltási programjából.

Nehéz helyzetbe kerültek a légitársaságok

A korábban állami tulajdonban lévő légiszállítókat jó húsz évvel ezelőtt sorra kezdték el privatizálni, a pandémia azonban radikálisan visszafordította a folyamatot.

Szingapúrban is gyárat épít a BioNTech

Regionális központot és gyárat nyit Szingapúrban a BioNTech, amely 2023-tól évi néhány száz millió mRNS-alapú vakcina előállítására lesz képes.

Törökország is kinyitott a magyarok előtt

Keddtől szabadon közlekedhetnek Törökország és Magyarország között azok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, függetlenül attól, hogy milyen vakcinát kaptak.

Gyorsult az oltás az EU-ban

Bár kevés kivétellel szinte mindenütt lassan indult és hónapokig akadozott az oltási kampány az unióban, a múlt héten már csaknem napi 3 millió injekciót adtak be Európában.

Csalódást keltett a Richter gyorsjelentése

Minden soron alulmúlta a konszenzust a gyorsjelentés, éves alapon is visszaestek a fontos eredményszámok, s romlottak a profitmarzsok. De a Vraylar a vártnál jobban szerepelt az amerikai piacon.

Öt százalék közelében az infláció

A Magyar Nemzeti Bank a tavaszi gyors inflációt átmeneti tényezőnek tartja, azonban egyre több jel mutat arra, hogy tartósan erős drágulási ütemmel szembesülhetünk.

Véget ért a digitális tanrend

A diákoknak öt hét maradt a tanévből, a Pedagógusok Szakszervezete szerint most a legnagyobb hiányosságokat kell felmérni.

Áremelkedést hozhatott az amerikai újranyitás

Áprilisban az amerikai árnyomás növekedhetett, ennek mértékét azonban csak a mentőcsomag és az újrainduló szektorok áremelkedésének hatásait vizsgálva tudhatjuk meg.

Öt százalék közelében az infláció

A Magyar Nemzeti Bank a tavaszi gyors inflációt átmeneti tényezőnek tartja, azonban egyre több jel mutat arra, hogy tartósan erős drágulási ütemmel szembesülhetünk.

Visszatért a nyereség

Továbbra is a nemzetközi fuvarozási szegmens teljesít a legrosszabbul a cég üzletágai közül, ám a tetemes autóipari kitettségű társaságot nem érintette érdemben a szektor csiphiány okozta lassulása – áll a gyorsjelentésben.

Újabb csúcs a céges hiteleknél

Újabb csúcsra emelkedett az első negyedév végére a vállalati hitelek állománya, miközben a hosszú lejáratú kölcsönök aránya is folyamatosan nő a portfólión belül. Az állomány emelkedésében fontos szerepet játszanak a támogatott konstrukciók is.

A KAP-források negyven százaléka megy klímavédelmi intézkedésekre

A Közös Agrárpolitika keretében érkező források negyven százalékát kell klímavédelmi intézkedésekre fordítani – hangzott el az európai uniós mezőgazdasági miniszterek virtuális ülésén. Feldman Zsolt államtitkár szerint a mezőgazdaság akkor tud érdemben hozzájárulni a klímaváltozás elleni globális küzdelemhez, ha az unión kívül is fenntartható módon történik az élelmiszer-előállítás.

Várhatóan jó éve lesz a klímapiacnak

A legtöbb területen növekedéssel számolunk az idén, a lakossági klímapiac bővüléséhez az otthonfelújítási támogatás is hozzájárul – mondta a Világgazdaságnak Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a cég harmincéves magyarországi jelenléte alatt a klímák ára gyakorlatilag nem változott.

Az állítások közel fele lehet blöffÉP + SZÁM

Az európai fogyasztók előszeretettel rendelnek az internetről, és a helyben vásárlást is egyre többen részesítik előnyben – derül az Európai Bizottság felméréséből.

Biztatók a Mol éves eredménykilátásai

A tovább javuló iparági környezet és az európai gazdasági újranyitás révén a minden várakozást felülmúló év eleji teljesítményt is túlszárnyalhatja a Mol a második negyedévben.

Gazdagodó kínálat új luxuslakásokból

Érintetlenül hagyta a luxuslakások piacát a pandémia, a kitartó és erőteljes felső kategóriás keresletre egyre több fejlesztő akar építeni Budapest-szerte.

A figurális festményekre is van kereslet

A kortárs piac sokáig azzal küszködött, hogy nincs másodlagos, azaz aukciós piac. Ezért nehezebb a kortárs műtárgyakat befektetésként értelmezni, mivel ha valaki vásárol egy ilyen képet, és likviditási gondjai támadnak, nem tud hová fordulni. Ez azonban megváltozott.

EU: gyors oltás kell, nem a szabadalom

Nem segíti a Covid–19 elleni vakcinázás felgyorsítását az amerikai javaslat az oltóanyag-szabadalmak felszabadításáról – vélték a portói európai uniós csúcs résztvevői. A társadalmi ügyek megvitatására összehívott találkozón a magyar miniszterelnök is felszólalt, aki szerint a legsürgetőbb ügy most a vakcinázás.

Vállalkozások, hajrá! Továbbra is elérhetők a kedvező kamatozású hitelek

Töretlen népszerűségnek örvend a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá). A konstrukció sikerét látva a jegybank áprilisban a keretösszeg 3 000 milliárd forintra történő megemelése mellett döntött, így a kiszámítható, kedvező feltételekkel igényelhető hitelek továbbra is elérhetők a kkv-szektor számára a kereskedelmi bankoknál. Az NHP Hajrá a járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésében és a növekedés újraindításában egyaránt kiemelt szerepet játszik.
Világgazdaság Piactér