Közélet

Lengyelország beengedi az ukránokat a rakétabecsapódás helyszínére

A legvalószínűbb az, hogy az ukrán légvédelem által az orosz támadás közben kilőtt rakétáról van szó. Ukrajna kivizsgálná a rakétabecsapódás helyszínét.

Beengedik az ukrán felet a kelet-lengyelországi Przewodówban történt rakétabecsapódás helyszínére, de a nyomozásban való ukrán részvételről még egyeztetnek – jelentették be pénteken vezető lengyel politikusok.

Suspected missile attack kills 2 in Eastern Poland near Ukraine, PRZEWODOW, POLAND - NOVEMBER 17: A Polish soldier is seen at the entrance  to the village of Przewodow in the Lublin Voivodeship, seen on November 17, 2022 in Przewodow, Poland.Two men were killed on Tuesday afternoon in an explosion near the village of PrzewodĂłw in south-eastern Poland, very close to the Ukrainian border.Uniformed services are still searching around the village of PrzewodĂłw near the place where the explosion occurred. Artur Widak / Anadolu Agency (Photo by Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
rakétabecsapódás
Fotó: Artur Widak / AFP

Ukrán szakértők esetleges jelenlétéről a baleset helyszínén, illetve a nyomozásban való részvételükről Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter nyilatkozott a lengyel közszolgálati rádióban. Megerősítette, Kijev kérése volt, hogy részt vehessen az eljárásban.

Megvan a jóváhagyás, de mivel nyomozás folyik, be kell tartani a vonatkozó előírásokat. Ez azt jelenti, hogy az ukrán szakértők számára lehetővé teszik a terepszemlét

– magyarázta Blaszczak.

Péntekre virradóan Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának (BBN) főnöke a TVN24 kereskedelmi hírtévének elmondta: a lengyel ügyészség által folytatott nyomozásba az ügyben érdekelt külföldi partner jogsegélykérelem kapcsán – vagyis kétoldalú szerződés alapján – vagy a lengyel főügyész által létrehozandó nemzetközi csoport keretében kapcsolódhat be.

Jogsegélykérelmet az ukrán fél eddig nem nyújtott be, a nemzetközi csoportról pedig egyeztetnek – közölte Siewiera. Megerősítette azt is, hogy szerdán az ukrán felet diplomáciai jegyzékben tájékoztatták arról, hogy az ukrán közigazgatás képviselőit beengedik az esemény helyszínére.

Stoltenberg: semmi sem utal arra, hogy Oroszország meg akarná támadni a NATO-t

A NATO-főtitkár is megszólalt a lengyelországi rakétabecsapódások ügyében. Szerinte is véletlen balesetről van szó.

A helyszínen amerikai szakértők is dolgoznak, és szükség esetén a lengyel ügyészség bizonyítóanyagot kér az amerikai féltől.

Siewiera beszámolt arról, hogy a helyszíni vizsgálat során rakétadarabokat helyeztek biztonságba, amelyek a bizonyítóanyag fontos részét képezik. Megerősítette a korábbi megállapításokat, amelyek szerint

Przewodówban a 80-as években a Szovjetunióban gyártott SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódhatott be.

Hozzátette, hogy biztosan még nem állítható, de a legvalószínűbb az, hogy az ukrán légvédelem által az orosz támadás közben kilőtt rakétáról van szó.

Andrzej Duda elnök egy pénteki nyilatkozatában kijelentette:

Bizonyos értelemben fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy a külföldön zajló háború következtében különböző balesetek megismétlődhetnek.

Azonban hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne történjen meg újra.

A rakétabecsapódás következtében meghalt 62 és 60 éves férfit állami temetésen, hétvégén helyezik örök nyugalomra.

Tényleg csődöt mondott a légvédelme a lengyel rakétabecsapódásnál?

Lehet-e okunk félni a hasonló támadásoktól? Meg tud-e védeni minket a NATO légvédelme? A szakértők szerint a válasz nem egyszerű, de aggodalomra sincs ok.

 

rakétabecsapodás vizsgálat rakétatámadás Ukrajna Oroszország Lengyelország
Kapcsolódó cikkek